Разлика помеѓу преработките на „Банка на Италија“

Одземени 102 бајти ,  пред 1 месец
Бришење на "Банката_во_историјата.jpg", беше избришана од Заедничката ризница од страна на Sealle поради: Copyright violation; see [[:c:COM:Licensing|Commons:Licensing
(Бришење на "Гувернер_Игнацио_Виско.jpg", беше избришана од Заедничката ризница од страна на Sealle поради: Copyright violation; see [[:c:COM:Licensing|Commons:Licensi)
(Бришење на "Банката_во_историјата.jpg", беше избришана од Заедничката ризница од страна на Sealle поради: Copyright violation; see [[:c:COM:Licensing|Commons:Licensing)
== ИСТОРИЈА ==
 
Потеклото на банкарството се губи низ времето. Но не и од оние централни банки, чија историја е исцрпена целосно во распон од едвај три века. [[File:Банката во историјата.jpg|thumb|Банката во историјата]] За секој од нив, датумот на раѓање е познат со прецизност: 1668 за централната [[банка на Шведска]], 1694 за тоа на Англија, 1800 за Франција, 1814 за Холандија, 1817 за Австрија, 1850 за Белгија, 1875 за Германија, 1882 за Јапонија, 1893 за Италија, 1913 за Банката на федерални резерви на САД. Постои можност оваа список на датуми да не биде точна. Всушност, централната банка не се јавила како целосна и развиена институција која ја знаеме денес. Централната банка е тело кое се развивало со текот на времето, постепено стекнувало нови и повеќе комплексни функции, должности и функции, за создавање повеќе и повеќе сложени и деликатни односи со остатокот од банкарскиот и финансискиот систем и со политичкиот систем и економијата воопшто<ref name="topics.bloomberg.com">http://topics.bloomberg.com/bank-of-italy/</ref>.
 
Банката на Италија беше конституирана во 1893 година како дел од целокупната реорганизација на банките во Италија. Во 1926 година на Банката и беше дадено значајно признание, бидејќи таа стана единствена надлежна институција за издавање книжни пари. И беше доделена моќ на банкарска супервизија која ќе се проширува и зајакнува со Законот за банките 1936, со која официјално и се призна статусот на Банката како јавно правна институција. Ова остана како основно законодавство на италијанското банкарство до 1993 година, кога Консолидираниот Законот за банки, кој и ден денес е во сила, беше донесен.