Разлика помеѓу преработките на „Банка на Италија“

Одземени 105 бајти ,  пред 1 месец
Бришење на "Гувернер_Игнацио_Виско.jpg", беше избришана од Заедничката ризница од страна на Sealle поради: Copyright violation; see [[:c:COM:Licensing|Commons:Licensi
(Бришење на "Банка_на_Италија-_лого.jpg", беше избришана од Заедничката ризница од страна на Sealle поради: Copyright violation; see [[:c:COM:Licensing|Commons:Licensi)
(Бришење на "Гувернер_Игнацио_Виско.jpg", беше избришана од Заедничката ризница од страна на Sealle поради: Copyright violation; see [[:c:COM:Licensing|Commons:Licensi)
== ЧЛЕНОВИ НА ДИРЕКЦИЈАТА (управниот одбор) ==
 
Дирекцијата (Владејачкиот одбор) е колегијален орган, предмет на членовите 21, 22 и 23 од Статутот, кој е составен од гувернерот, генералниот директор и тројца заменици директори.[[File:Гувернер Игнацио Виско.jpg|thumb|Гувернер Игнацио Виско]] Тие се овластени да усвојат мерки од екстерно значење во однос на остварувањето на јавни функции кои им се доверени со закон на [[Банка]]та во извршување на своите цели, освен одлуките кои потпаѓаат под надлежност на ЕСЦБ. Резолуциите се донесуваат со апсолутно мнозинство на присутните, каде бројот на поделба е еднаков,а гувернерот има решавачки глас<ref name="topics.bloomberg.com"/>.
 
# [http://Игнацио%20Виско Игнацио Виско] – гувернер