Разлика помеѓу преработките на „Долно Дреново“

Додадени 4.773 бајти ,  пред 1 година
нема опис на уредувањето
| chapterurl = http://www.promacedonia.org/vk_1/vk1_a_19.html
| pages = 274
}}</ref>. Според [[Стефан Веркович]] къмкон краякрајот на XIX век Долно ДряновоДреново имаимало мюсюлманскомуслиманско мъжкомашко население од 196 души, което живее ви 60 къщикуќи.<ref>{{cite book
| last = Райчевски
| first = Стоян
| pages = 111
}}</ref>
 
===Бугарија===
По крајот на [[Балканските војни]], селото било вклучено во составот на [[Бугарија]]. По крајот на Балканските војни, од 480 жители во 1910 година, во 1920 година во селото останале само 298.<ref>{{cite book
| pages = 106
}}</ref>
 
==Население<ref name="nsi">{{cite web|url=https://www.nsi.bg/nrnm/show9.php?sid=1173&ezik=bul=Справка за населението на с. Долно Дряново, общ. Гърмен, обл. Благоевград|lang=bg|accessdate=2018-02-04|archiveurl=https://web.archive.org/web/20160304125710/http://www.nsi.bg/nrnm/show9.php?sid=2212&ezik=bul|archivedate=2016-03-04|deadlink=yes}}</ref><ref name="БИМ">{{БИМ}}</ref>==
{| class="wikitable"
|+Население на Долно Дреново по попис<ref name="nsi"/>
|-
!Година
!1934
!1946
!1956
!1965
!1975
!1985
!1992
!2001
!2011
!2015
|-
!Жители
|380
|392
|517
|636
|746
|934
|1129
|1170
|1216
|1259
|}
 
{| class="standard" align="left" style="margin-right:1em;"
|+Етнички состав на населението<br> од 2011 година<ref>{{cite web|url=http://www.nsi.bg/ORPDOCS/Census2011_4.pop_by_ethnos.xls|title="&"Национален статистически институт. Население по области, общини, населени места и самоопределение по етническа принадлежност към 01.02.2011 г.|lang=bg|accessdate=2012-03-18|archiveurl=https://www.webcitation.org/6Fdhrysbu?url=http://www.nsi.bg/ORPDOCS/Census2011_4.pop_by_ethnos.xls|archivedate=2013-04-05|deadlink=yes}}</ref>:
|-
! style = "background-color:#A0FF60" | Националност
! style = "background-color:#A0FF60" | Население
! style = "background-color:#A0FF60" | Процент
|-
| Бугари
| 403
| 41,94%
|-
| Турци
| 414
| 43,08%
|-
| Роми
| 0
| 0%
|-
| Останати
| 143
| 14,88%
|-
| Неопределени
| 0
| 0%
|-
| '''Вкупно'''
| 961
|
|}
{| align="left" style="margin-right:1em;"
|+'''Население по возраст<br> од 2011 година'''<ref>{{cite web|url=http://www.nsi.bg/ORPDOCS/Census2011_1.pop_by_age.xls|title=Национален статистически институт. Население по области, общини, населени места и възраст към 01.02.2011 г.|lang=bg|accessdate=2012-03-18|archiveurl=https://www.webcitation.org/6Irx9OSLX?url=http://www.nsi.bg/ORPDOCS/Census2011_1.pop_by_age.xls|archivedate=2013-08-14|deadlink=yes}}</ref>:
|-
|{{Демография/распределение по возрасту
| макс=108
| всего=1216
| 0-4=108
| 5-9=64
| 10-14=84
| 15-19=98
| 20-24=100
| 25-29=104
| 30-34=76
| 35-39=79
| 40-44=97
| 45-49=90
| 50-54=95
| 55-59=63
| 60-64=40
| 65-69=36
| 70-74=35
| 75-79=22
| 80-84=10
| 85+=15
}}
|}
{{clearleft}}
 
== Религии ==
[[Слика:Dolno Drianovo 2.jpg|мини|Училиштето, старата и новата џамија]].
 
Населението на Долно Дреново е муслиманско. Во селото има две џамии - едната е повеќе од 500 години стара и била обновена во 2008 година, а другата била изградена во 1998 година и е една од најголемите џамии во Чеч и регионот воопшто.<ref name="никополис" />
 
==Културни знаменитости==
 
Античко светилиште било откриено на територијата на селото, условно датирано од 5-4 век п.н.е. Светилиштето се наоѓа на околу 2 км источно од селото десно од патот до [[Сатовча]]. На територијата на светилиштето се наоѓаат три огромни карпести човечки глави, како и голем број камени скулптури на водоземци - риби, змии, желки и многу повеќе. Сите тие се добро ориентирани по една од страните на светот, исток-запад или север-југ.
 
== Редовни настани==
 
Секоја година во средината на месец април во селото се празнува денот на општината. Во селото се наоѓа седиштето на здружението „Неврокоп“ со председател Рахим Арнаудов.<ref>{{cite journal
| last = Крантева
| first = Даниела
| year = 2009
| month = 15 април
| title = Нов конкурс подготвят от Сдружение “Неврокоп”
| journal = Радио "Фоксу"- Пирин
| url = http://www.focus-radio.net/?s=3&do=n248723
| accessdate = 15 април 2009
}}</ref>