Разлика помеѓу преработките на „Љупчо Коцарев“

Додадени 626 бајти ,  пред 11 месец
награда
(изменета категоризација, поправка на правопис)
(награда)
==Научна дејност==
Научниот интерес на академик Љупчо Коцарев е широк, опфаќајќи повеќе подрачја од физиката, техничките науки, и компјутерските науки: нелинеарна физика, комплексни системи и мрежи, електрични кола и системи, теорија на информации и криптографија, машинско учење, обработка на податоци и наука за податоци. Во период од 1986 година до денес академик Љупчо Коцарев публикувал повеќе од 140 публикации во списанија со фактор на влијание, повеќе од 10 публикации во (меѓународни и домашни) списанија без фактор на влијание, и повеќе од 150 публикации во зборници на рецензирани трудови од (меѓународни и домашни) конференции. Тој бил едитор на 6 книги и автор на 6 патенти (одобрени во САД и/или Европа). Неговите публикации се цитирани според Web of Science (Science Citation Index) 6384 (6133 без самоцитирање) пати додека според Google Scholar тие се цитирани 11.248 пати (податоците од 25-10-2015 година). Според статистиката што ја води издавачот Elsevier статиите публикувани во Elsevier се видени/пристапени преку порталот на издавачот 18.946 пати (податоци до септември 2015 година). Според статистиката што ја води издавачот Springer, вкупниот број на преземени (download) текстови од книгите кои ги едитирал акад. Коцарев е 36.500 (податоци заклучно со 2014 година). Академик Коцарев соработувал со истражувачи од многу земји вклучувајќи ги [[САД]], [[Русија]], [[Кина]], [[Јапонија]], [[Германија]], [[Италија]], [[Шпанија]], [[Полска]], [[Унгарија]], [[Велика Британија]], [[Австралија]], [[Данска]], [[Холандија]], [[Франција]], [[Канада]], [[Мексико]] и многу други. Академик Љупчо Коцарев бил раководител на повеќе научноистражувачки проекти финансирани од [[ЕУ]] (програмите ТЕМПУС, ФП6, ФП7 и Хоризон2020), САД (NSF, ONR, NIH), Германија (DFG), НАТО, компанијата ST Microelctronics и Универзитетот на Калифорнија во Сан Диего и [[Министерство за образование и наука на Македонија|Министерството за образование и наука на Република Македонија]].
 
==Награди==
Во 2019 година ја добил [[награда „11 Октомври“|наградата „11 Октомври“]] за животно дело.<ref>[https://sdk.mk/index.php/kultura/11-oktomvri-za-zhivotno-delo-za-pepi-mirchevski-dimitri-duratsoski-i-lupcho-kotsarev/ „11 ОКТОМВРИ“ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО ЗА ПЕПИ МИРЧЕВСКИ, ДИМИТРИ ДУРАЦОСКИ И ЉУПЧО КОЦАРЕВ] на семрежното место на САКАМ ДА КАЖАМ </ref>
 
==Наводи==
[[Категорија:Македонски физичари]]
[[Категорија:Македонски електроинженери]]
[[Категорија:Добитници на наградата „11 Октомври“]]