Разлика помеѓу преработките на „Црна Гора“

Додадени 9.415 бајти ,  пред 1 година
Во 2002 година, Србија и Црна Гора дошле до нов договор за континуирана соработка и влегле во преговори за идниот статус на Сојузна Република Југославија. Ова резултирало со Белградскиот договор, според кој земјата се трансформирала во повеќе децентрализирана државна заедница наречена Србија и Црна Гора во 2003 година. Белградскиот договор исто така содржи одредба со која се одложува секој иден референдум за независност на Црна Гора најмалку три години.
 
===НрзависностНезависност===
 
Процесот на отцепување бил регулиран со Уставната повелба на Србија и Црна Гора, усвоена на [[4 февруари]] [[2003]] година од страна на двата совети на Сојузното собрание на Сојузна Република Југославија, во согласност со Белградскиот договор од 2002 година меѓу владите на двете конститутивни републики на потоа Сојузна Република Југославија, Црна Гора и Србија. Исто така, се наведува дека земјата-членка која се оддели, ќе ги загуби правата за политички и правен континуитет на федерацијата. Ова значи дека отцепената држава (во овој случај Република Црна Гора) морала да аплицира за членство во сите главни меѓународни институции, како што се [[Обединетите нации]] и да биде признаена од страна на меѓународната заедница, и дека [[Република Србија]] станува целосен наследник на државната заедница. Ниту една држава не се спротивставила на признавањето на новоформираната држава пред референдумот. Ако Србија прогласила независност наместо Црна Гора, Црна Гора би била правоследничка држава. [[Референдум за независност на Црна Гора (2006) |Референдумот]] го задолжил Парламентот, да го почитува неговиот исход и дека мора да ги објави официјалните резултати во рок од 15 дена по денот на гласањето и да постапува по нив во рок од 60 дена. Според резултатите, 55,5% од населението се определило за независнот<ref>{{cite news |url=http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/5007364.stm |title=Montenegro vote result confirmed |work=BBC News |date=23 May 2006 |accessdate=11 September 2010}}</ref>.
 
На [[3 јуни]] [[2006]] година, црногорскиот парламент ја прогласил независноста на Црна Гора<ref>{{cite news |url=http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/5043462.stm |title=Montenegro declares independence |work=BBC News |date=4 June 2006 |accessdate=11 September 2010}}</ref>, формално потврдувајќи го резултатот од референдумот. Србија не се спротивставила на декларацијата.
 
Законот за статусот на потомците на династијата Петровиќ-Његош бил усвоен од страна на Собранието на Црна Гора на 12 јули 2011 година. Тој ја рехабилитирал Кралската куќа на Црна Гора.
 
Во 2015 година, мрежата на истражни новинари OCCRP го именувал долгогодишниот претседател на Црна Гора и премиер [[Мило Ѓукановиќ]] за „''Личност на годината во организиран криминал''“<ref>"[https://www.occrp.org/personoftheyear/2015/ OCCRP announces 2015 Organized Crime and Corruption ‘Person of the Year’ Award]". [[Organized Crime and Corruption Reporting Project]].</ref>. Степенот на корупција на Ѓукановиќ довело до улични демонстрации и повик за негова оставка<ref>"[http://www.foreignpolicyjournal.com/2017/01/05/the-balkans-corrupt-leaders-are-playing-nato-for-a-fool/ The Balkans’ Corrupt Leaders are Playing NATO for a Fool]". ''[[Foreign Policy]]''. 5 January 2017.</ref><ref>"[http://www.washingtontimes.com/news/2015/dec/1/montenegros-drive-for-nato-angers-russia-strains-a/ Montenegro invited to join NATO, a move sure to anger Russia, strain alliance's standards]". ''The Washington Times''. 1 December 2015.</ref>.
 
Во октомври 2016 година, за денот на парламентарните избори, државниот удар бил подготвен од група лица, меѓу кои и водачи на црногорската опозиција, српски државјани и руски агенти; државниот удар бил спречен<ref>{{cite news |first=Dusan |last=Stojanovic |date=31 October 2016 |title=NATO, Russia to Hold Parallel Drills in the Balkans |url=http://hosted.ap.org/dynamic/stories/E/EU_BALKANS_MILITARY_DRILLS?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2016-10-31-12-14-05 |agency=Associated Press |accessdate=8 November 2016 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20161107162123/http://hosted.ap.org/dynamic/stories/E/EU_BALKANS_MILITARY_DRILLS?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2016-10-31-12-14-05 |archivedate=7 November 2016}}<br />{{cite news |author=<!--Staff writer(s); no by-line.--> |title=Russians behind Montenegro coup attempt, says prosecutor |url=http://www.dw.com/en/russians-behind-montenegro-coup-attempt-says-prosecutor/a-36284714 |publisher=Deutsche Welle |location=Germany |agency=AFP, Reuters, AP |date=6 November 2016 |accessdate=8 November 2016}}<br />{{cite news |author=<!--Staff writer(s); no by-line.--> |date=6 November 2016 |title=Montenegro Prosecutor: Russian Nationalists Behind Alleged Coup Attempt |url=https://www.wsj.com/articles/montenegro-prosecutor-russian-nationalists-behind-alleged-coup-attempt-1478473032 |newspaper=The Wall Street Journal |location=United States |accessdate=8 November 2016}}<br />{{cite news |author=<!--Staff writer(s); no by-line.--> |title='Russian nationalists' behind Montenegro PM assassination plot |url=https://www.bbc.com/news/world-europe-37890683 |publisher=BBC |location=United Kingdom |date=6 November 2016 |accessdate=8 November 2016}}</ref>. Во 2017 година, четиринаесет луѓе, меѓу кои и двајца руски државјани и двајца црногорски опозициски лидери, Андрија Мандиќ и Милан Кнежевиќ, биле обвинети за нивните наводни улоги во обидот за државен удар<ref name="rferlcoup">[https://www.rferl.org/a/montenegro-coup-charges-confirmed/28535744.html Montenegrin Court Confirms Charges Against Alleged Coup Plotters] Radio Free Europe/Radio Liberty, 8 June 2017.</ref>.
 
Црна Гора формално станала членка на [[НАТО]] во јуни 2017 година, иако останала длабоко поделена околу приклучувањето<ref name="murkypolitico">[https://www.politico.eu/article/montenegro-nato-milo-dukanovicmurky-coup-plot/ Indictment tells murky Montenegrin coup tale: Trial will hear claims of Russian involvement in plans to assassinate prime minister and stop Balkan country's NATO membership.] [[Politico]], 23 May 2017.</ref>, настан што предизвикал ветување за одмазднички дејства од страна на руската влада<ref>[https://www.theguardian.com/world/2017/may/25/montenegro-tensions-russia-joins-nato-member Montenegro finds itself at heart of tensions with Russia as it joins Nato: Alliance that bombed country only 18 years ago welcomes it as 29th member in move that has left its citizens divided] ''The Guardian'', 25 May 2017.</ref><ref>[http://tass.ru/politika/3682321 МИД РФ: ответ НАТО на предложения российских военных неконкретный и размытый] // ″Расширение НАТО″, [[TASS]], 6 October 2016.</ref><ref>[http://www.mid.ru/web/guest/kommentarii_predstavitelya/-/asset_publisher/MCZ7HQuMdqBY/content/id/2740071 Комментарий Департамента информации и печати МИД России в связи с голосованием в Скупщине Черногории по вопросу присоединения к НАТО] [[Ministry of Foreign Affairs (Russia)|Russian Foreign Ministry]]′s Statement, 28.04.17.</ref>.
 
Црна Гора е во преговори со ЕУ од 2012 година. Во 2018 година, претходната цел за пристапување до 2022 година<ref>[https://europeanwesternbalkans.com/2017/04/20/darmanovic-montenegro-becomes-eu-member-in-2022/ Darmanović: Montenegro becomes EU member in 2022] 20 April 2017. Retrieved 2 June 2017.</ref> била ревидирана до 2025 година<ref>[https://www.ft.com/content/e0774a28-0695-11e8-9650-9c0ad2d7c5b5 "EU to map out membership for 6 western Balkan states"], Michael Peel and Neil Buckley, ''Financial Times'', 1 February 2018</ref>.
 
== Географија и клима ==