Разлика помеѓу преработките на „Црна Гора“

Додадени 2.647 бајти ,  пред 10 месеци
=== Етнички состав ===
[[Податотека:Ethnic map of Montenegro by municipality mk.svg|300px|right|thumb|Етничка карта на Црна Гора според пописот од 2011.]]
 
Според пописот од 2011 година, Црна Гора имала население од 620.029 жители и најбројни етнички групи се [[Црногорци]]те и [[Срби]]те. 63.23% биле градско население, додека 36.77 било рурално население.<ref name="попис2011"/> Во бројки, населението изгледа вака<ref name="попис2011"/>:
Огромното мнозинство (над 90%) од населението на Црна Гора е од словенско потекло. [[Албанци]]те сочинуваат 5% од населението (4,9 на пописот во 2011 година), додека исто така постои мало ромско малцинство (0,8 на пописот во 2011 година). Словенското население во Црна Гора користи голема разновидност во етничките идентитети за да ја опише нивната етничка припадност. Во првите децении по [[Втората светска војна]], повеќето словенски луѓе се идентификувале себеси како [[Црногорци]], со помалку од 2% [[Срби]] и помалку од 2% [[Хрвати]] во 1948 година. Во последните децении на постоење на Југославија до 5% од населението се изјасниле како [[Југословени]]. За време и по Југословенските војни, етничкиот идентитет на Србите (и воопшто на политичкото влијание на Србија) станало сè поголемо во Црна Гора, а на пописот од 2003 година скоро една третина од населението се идентификувало како Срби. [[Срби]]те најчесто живеат по границите со [[Босна]] и [[Србија]], додека [[Црногорци]]те живеат во центарот на земјата. Словенското население се наоѓа во мнозинските православни христијани, но има и големо муслиманско малцинство, како во [[Босна и Херцеговина]]. Иако повеќето од словенските муслимани во Црна Гора првично исто така се идентификуваа како Црногорци, постепено со текот на времето сè повеќе и повеќе словенски муслимани започнале да го користат терминот муслиман како етничко име, со што се определиле за карактеристичен етно-верски идентитет. По Југословенските војни ова повторно се променило и на пописот во 2003 и 2011 година повеќето етнички муслимани се изјасниле за [[Бошњаци]], главно поради тоа што имале некои историски односи со Бошњаците во Босна и Херцеговина и најчесто живеат во североисточниот дел на [[Црна Гора]].
 
{| border="1" cellpadding="4" cellspacing="0" class="toccolours" style="align:left; margin:0.5em 0 0; border-style:solid; border:1px solid #7f7f7f; border-right-width:2px; border-bottom-width:2px; border-collapse:collapse; font-size:95%;"