Разлика помеѓу преработките на „Црна Гора“

Додадени 286 бајти ,  пред 11 месец
 
== Етимологија ==
[[File:Ancient city Doclea - ruins 02.jpg|thumb|десно|Римскиот град Доклеа]]
 
Името '''Црна Гора''' за прв пат во пишаните извори се користипојавило во [[1296]] година во прозивот на српскиот крал [[Стефан Урош II]] во контекст на регионот околу [[Скадарско Езеро]].<ref>Стара Црна Гора, Јован Ердељановић, 34. стр.</ref> Ова име најверојатно потекнува како карактеристика на регионот околу [[Ловќен]] кој бил прекриен со густа шума. Неговото значење се наоѓа во старословенскиот топоним за големи и густи гори или црни шумски предели<ref name="EJ">{{цитирана книга |last=Павичевић |first=Бранко |authorlink= |coauthors= |title=Енциклопедије Југославије |year= 1982 |publisher=ЈЛЗ Загреб |location= |id= }}</ref>.
 
Горноспоменатиот регион станастанал познат како "Стара„Стара Црна Гора"Гора“ во XIX век за да се разликува од новоосвоената територија Брда<ref name=Fine532>{{harvnb|Fine|1994|p=532}}</ref>. Црна Гора се зголемизголемила територијално неколку пати до XX век како резултат од војните против [[Турците]], кога Црна Гора ја имашеимала освоено и [[Стара Херцеговина]] и делови од [[Метохија]] и јужна [[Рашка]]. Државата, територијално, многу малку се промена од тогаш, ја изгубиизгубила [[Метохија]], а ја добидобила [[Бока Которска]].
 
Во [[италија]]нските документи Црна Гора за прв пат се споменува во [[1348]] година како ''Cerna Gora'', а додека во [[Дубровачка Република|Дубровачката република]] во [[1379]] со назив ''Cernagora''<ref>{{цитирана книга |last=Ћоровић |first=Владимир |authorlink= |coauthors= |title=Историја српског народа |year= |url= http://www.rastko.org.rs/rastko-bl/istorija/corovic/istorija/4_5_l.html |publisher= |location= |id= }}</ref>.
 
Името на државата во повеќето [[Западна Европа|западноевропски]] јазици рефлектира усвојување на [[италијански|италијанско-венецискиот]] збор ''monte negro'' (на модерен [[италијански]] тоа е monte nero), што значи "црна„црна гора или планина"планина“, којшто датира од ерата на [[Венеција|венециската]] хегемонија во регионот во [[Среден век|средниот век]]. Останатите јазици, посебно блиските, го користат истото име "Црна„Црна Гора"Гора“.
 
== Историја ==