Разлика помеѓу преработките на „Нептун“

Додадени 53 бајти ,  пред 1 година
Изобилството на метан, етан и [[ацетилен]] на екваторот на Нептун е 10-100 пати поголемо од половите. Ова се толкува како доказ за upwelling на екваторот и слегнување во близина на столбови, бидејќи фотохемијата не може да ја објасни распределбата без меридијална циркулација.<ref name="Lunine 1993" />
 
Во 2007 година беше откриено дека горната тропосфера на јужниот пол на Нептун е околу 10 K потопла од остатокот од неговата атмосфера, која во просек изнесува околу 73 K (-200 ° C).<ref>{{cite journal |title=Evidence for methane escape and strong seasonal and dynamical perturbations of Neptune's atmospheric temperatures |author=Orton, G.S. |display-authors=4 |author2=Encrenaz T. |author3=Leyrat C. |author4=Puetter, R. |author5=Friedson, A.J. |last-author-amp=yes |doi=10.1051/0004-6361:20078277 |date=2007 |journal=Astronomy and Astrophysics |volume=473 |issue=1 |pages=L5–L8 |bibcode=2007A&A...473L...5O}}</ref> Диференцијалната температура е доволна за да дозволи метан, кој на друго место е замрзнат во тропосферата, да избега во стратосферата во близина на столбот. Релативната "жешка точка" се должи на аксијалниот наклон на Нептун, кој го откри јужниот пол на Сонцето за последниот квартал од годината на Нептун, или приближно 40 Земја години. Додека Нептун полека се движи кон спротивната страна на Сонцето, јужниот пол ќе биде затемнет и северниот пол ќе светне, предизвикувајќи ослободување на метан да се префрли на северниот пол.<ref name=villard>{{cite news |firstlast=GlennVillard |lastfirst=OrtonRay |author2=EncrenazDevitt, ThérèseTerry |urldate=http://www.eso.org/public/news/eso0741/15 May 2003 |title=ABrighter WarmNeptune SouthSuggests Pole?A Yes,Planetary OnChange Neptune!Of Seasons |publisher=ESOHubble |date=18News SeptemberCenter 2007|url=http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2003/17/text/ |accessdate=2026 SeptemberFebruary 20072008}}</ref>
 
<br />
 
=== Бури ===