Разлика помеѓу преработките на „Нептун“

Додаден 1.411 бајт ,  пред 1 година
 
=== Именување ===
Кратко по неговото откривање, Нептун едноставно се нарекувал како "планета на надворешната страна на Уран" или како "планета на Ле Верие". Првиот предлог за името дошол од Гале, кој го предложи името Јанус. Во Англија, Халис го предложи името Океан.Тврдејќи<ref>[[#Moore|Moore]] го правото да го именува неговото откритие, Ле Верие брзо го предложил името Нептун за оваа нова планета, иако лажно тврдел дека ова било официјално одобрено од француското биро за надолжување. Во октомври, тој се обидел да ја именува планетата Ле Верие, по него, и тој има лојална поддршка во ова од директорот на опсерваторијата, Франсоа Араго. Овој предлог се сретнал со цврста отпорност пред Франција. Францускит алманах брзо го вовел името Хершел за Уран, по откривачот на оваа планета, Сер Вилијам Хершел, и Леверие за новата планета.(2000):206</ref>
 
Тврдејќи го правото да го именува неговото откритие, Ле Верие брзо го предложил името Нептун за оваа нова планета, иако лажно тврдел дека ова било официјално одобрено од француското биро за надолжување.<ref>{{cite book |last=Littmann |first=Mark |date=2004 |title=Planets Beyond, Exploring the Outer Solar System |publisher=Courier Dover Publications |isbn=978-0-486-43602-9 |page=50}}</ref>.Во октомври, тој се обидел да ја именува планетата Ле Верие, по него, и тој има лојална поддршка во ова од директорот на опсерваторијата, Франсоа Араго. Овој предлог се сретнал со цврста отпорност пред Франција.<ref>{{cite book |ref=Baum |last=Baum |first=Richard |author2=Sheehan, William |date=2003 |title=In Search of Planet Vulcan: The Ghost in Newton's Clockwork Universe |publisher=Basic Books |isbn=978-0-7382-0889-3 |pages=109–10}}</ref> Францускит алманах брзо го вовел името Хершел за Уран, по откривачот на оваа планета, Сер Вилијам Хершел, и Леверие за новата планета.<ref>{{cite journal |title=The Naming of Uranus and Neptune |journal=Astronomical Society of the Pacific Leaflets |first=Owen |last=Gingerich |volume=8 |issue=352 |pages=9–15 |date=October 1958 |bibcode=1958ASPL....8....9G}}</ref>
Струве излезе во корист на името Нептун на 29 декември 1846 година, на Академијата на науките во Санкт Петербург.Наскоро, Нептун стана меѓународно прифатено име. Во римската митологија, Нептун бил богот на морето, идентификуван со грчкиот Посејдон. Барањето за митолошко име се чинело дека е во согласност со номенклатурата на другите планети, од кои сите, освен Земјата, биле именувани за божества во грчката и римската митологија.
 
Струве излезе во корист на името Нептун на 29 декември 1846 година, на Академијата на науките во Санкт Петербург<ref>{{cite journal |title=Second report of proceedings in the Cambridge Observatory relating to the new Planet (Neptune) |date=1847 |journal=Astronomische Nachrichten |volume=25 |issue=21 |pages=309–14 |last=Hind |first=J.R. |doi=10.1002/asna.18470252102 |bibcode=1847AN.....25..309.}}</ref>.Наскоро, Нептун стана меѓународно прифатено име. Во римската митологија, Нептун бил богот на морето, идентификуван со грчкиот Посејдон. Барањето за митолошко име се чинело дека е во согласност со номенклатурата на другите планети, од кои сите, освен Земјата, биле именувани за божества во грчката и римската митологија.<ref name="USGS">{{cite web |url=http://planetarynames.wr.usgs.gov/Page/Planets |title=Planet and Satellite Names and Discoverers |publisher=U.S. Geological Survey |series=Gazetteer of Planetary Nomenclature |date=17 December 2008 |archiveurl=https://web.archive.org/web/20180809110639/https://planetarynames.wr.usgs.gov/Page/Planets |archivedate=9 August 2018 |deadurl=no |access-date=26 March 2012 |df=dmy-all }}</ref>
<br />
 
22

уредувања