Разлика помеѓу преработките на „Егзотичен хадрон“

нема опис на уредувањето
с (Инокентиј ја премести страницата Exotic hadron на Егзотичен хадрон)
[[File:Pentaquark-generic.svg|thumb|right|One model of a [[pentaquark]]. ''q'' indicates a [[quark]], whereas {{overline|''q''}} indicates an [[antiquark]]. The wavy lines are [[gluons]], which mediate the [[strong interaction]] between the quarks. The colors correspond to the various [[color charge]]s of quarks. The colors red, green and blue must each be present. The remaining quark and antiquark must share corresponding color and anticolor, here chosen to be blue and antiblue (shown as yellow).]]
 
=== '''Егзотични хадрони''' се [[субатомски честички] составени од [[каркови]] и [[глуонимот]], за разлика - од "познатите" хидрони како што се [[протони]] , [[неутрони]] и [[мезони]] - составени се од повеќе од три [[валентни кваркови]]. За разлика од тоа, "oбичните" хадрони содржат само два или три кварка. Хадрони со експлицитно валентна содржина на глуонимот исто така можат да се сметаат за егзотични.<ref>
{{cite journal
|author=F. E. Close
|pmid=10060926
|quote=Во теорија на квантна кромодинамика наметнува не специфична граница на бројот кваркови во компонување на хидронот освен да формираат бои на систем каде што сите електрони се спарени.
}}</ref> ===
Во складност со обичните хдрони, егзотичните хидрони се класифицираат како [[фермиони]], како обични бариони, или како [[бозони]], или како обични мезони. Врз основа на оваа класификација, [[пенткваркови]], содржувајќи пет валенти кварка се егзотични бариони, додека пак [[тетракваркови]] содржат (четри валентна кварка) и [[хексакваркови]] содржат (шес кварка), кои се состојат или од дибарион или од три анти-кварк пара ќе се сметаат за [[егзотични мезони]].