Разлика помеѓу преработките на „Река“

Додадени 379 бајти ,  пред 1 година
→‎Реката како тема во книжевноста: дополнување, ситна поправка
(→‎Реката како тема во книжевноста: дополнување, ситна поправка)
 
===Реката како тема во книжевноста===
* „Гладната река“ – приказна на африканското племе [[Коса (племе)|Коса]].<ref>''Бајке са југа Африке''. Београд: Народна књига, 1964, стр. 152-155.</ref>
* „Прошетки крај реката“ - расказ на српскиот писател [[Давид Албахари]].<ref>Давид Албахари, ''Опис смрти''. Београд: Српска књижевна задруга, 2004, стр. 26-32.</ref>
* „Покрај реката“ (''Крај реке'') - песна на српскиот писател [[Иво Андриќ]] од 1922 година.<ref>Иво Андрић, ''Ex Ponto - Немири - Лирика''. Београд: Просвета, 1977, стр. 206.</ref>
* „Сто врсти по реката“ - расказ на рускиот писател [[Александар Грин]].<ref>Milica Nikolić, „Veliki maštar Aleksandar Grin“, во: Aleksandar Grin, ''Pacolovac''. Beograd: Rad, 1979, стр. 155.</ref>
* „Кажи ѝ на реката“ - расказ од македонската писателка [[Жанета Станоевска]], од [[2011]] година.<ref>Жанета Станоевска, ''Луѓе, птици и сеништа: Збирка раскази'', Темплум, Скопје, 2011.</ref>
* „На реката“ (''To the River'') - песна на [[Едгар Алан По]] од [[1829]] година.<ref>„На реката“, во: Едгар Алан По, ''Поезија''. Скопје: Македонска книга, 1969, стр. 14.</ref>
* „Запис за реката“ - песна на југословенскиот поет [[Мак Диздар]].<ref>Мак Диздар, ''Горчин''. Скопје, Македонска книга, стр. 34.</ref>
* „Гладната река“ – приказна на африканското племе [[Коса (племе)|Коса]].<ref>''Бајке са југа Африке''. Београд: Народна књига, 1964, стр. 152-155.</ref>
* „Баладичка за трите реки“ (''Baladilla de los tres rios'') - песна на шпанскиот поет [[Федерико Гарсија Лорка]].<ref>Федерико Гарсија Лорка, ''Неверна жена''. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 13-14.</ref>
* „На реката“ (''To the River'') - песна на [[Едгар Алан По]] од [[1829]] година.<ref>„На реката“, во: Едгар Алан По, ''Поезија''. Скопје: Македонска книга, 1969, стр. 14.</ref>
* „Кажи ѝ на реката“ - расказ од македонската писателка [[Жанета Станоевска]], од [[2011]] година.<ref>Жанета Станоевска, ''Луѓе, птици и сеништа: Збирка раскази'', Темплум, Скопје, 2011.</ref>
* „Река“ - песна на арапскиот поет [[Ибн Хефаџа]].<ref>''Arapska poezija''. Beograd: Rad, 1977, стр. 72.</ref>
* „Покрај реката“ (''Крај реке'') - песна на српскиот писател [[Иво Андриќ]] од 1922 година.<ref>Иво Андрић, ''Ex Ponto - Немири - Лирика''. Београд: Просвета, 1977, стр. 206.</ref>
 
===Реката ккао тема во популарната музика===