Разлика помеѓу преработките на „Родољубивост“

Додадени 252 бајти ,  пред 2 години
Голем број писатели пишувале родољубиви дела, искажувајќи ја својата љубов кон татковината:
* „За татковината“ - песна на [[Никола Јонков Вапцаров]] од 1926 година.<ref>Никола Ј. Вапцаров, ''Песни''. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 35.</ref>
* „Татковина“ - песна на [[Никола Јонков Вапцаров]].<ref>Никола Ј. Вапцаров, ''Песни''. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 73-75.</ref>
* „За татковината и пролетта“ - песна на македонскиот писател [[Славко Јаневски]] од 1966 година.<ref>Славко Јаневски, ''Евангелие по Итар Пејо''. Скопје: Кочо Рацин, 1966, стр. 70.</ref>
* „Патриотизам“ - расказ од јапонскиот писател [[Јукио Мишима]].<ref>Владимир Јанковски (уредник), ''Пат околу светот во 20 раскази: Антологија на светскиот расказ'', Темплум, Скопје, 2011, стр. 73-117.</ref>