Разлика помеѓу преработките на „Азотни оксиди“

Додадени 86 бајти ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
 
<gallery>
Слика:Nitric-oxide-3D-vdW.png|<center>'''Азот-Азотен моноксид''', NO</center>
Слика:Nitrogen-dioxide-3D-vdW.png|<center>'''Азот-Азотен диоксид''', NO<sub>2</sub></center>
Слика:Nitrous-oxide-3D-vdW.png|<center>'''Азот-субоксидДиазотен оксид''', N<sub>2</sub>O</center>
Слика:Dinitrogen-trioxide-3D-vdW.png|<center>'''Азот-триоксидДиазотен триоксидтриоксид''', N<sub>2</sub>O<sub>3</sub></center>
Слика:Dinitrogen-tetroxide-3D-vdW.png|<center>'''Азот-Диазотен тетроксид''', N<sub>2</sub>O<sub>4</sub></center>
Слика:Dinitrogen-pentoxide-3D-vdW.png|<center>'''Азот-Диазотен пентоксид''', N<sub>2</sub>O<sub>5</sub></center>
</gallery>
 
На нормална, амбиентална, температура кислородот и азот не реагираат меѓусебно. За време на работата на [[мотор со внатрешно согорување]], мешавини на [[воздух]]от и гориво произведуваат доволно висока температура за да се предизвика ендотермна реакција на [[земјина атмосфера|атмосферскиот]] азот и кислород во огнот. Во градовите каде што сообраќајот е густ, количината на азотни оксиди е зголемена и може да биде дури и штетна.
 
Во присуство на повеќе кислород (O<sub>2</sub>), [[азот-азотен моноксид]] (NO) ќе реагира и ќе настане [[азот-азотен диоксид]] (NO<sub>2</sub>), а временскиот период на овие реакции зависи од самата концентрација во воздухот, се гледа на табелата: <ref>{{cite web|url=http://www.branchenv.com/nox/nox_info.asp |title=NOx Removal |accessdate = 26. 12. 2007. |publisher=Branch Environmental Corp }}</ref>
 
{| class=”wikitable”
Кога -<sub>x</sub> и некои од органските испарливи смеси се (VOC) заедно во воздухот, и во присуство на сончева светлина, тие формираат фотохемиски смог, кој создава голем дел од загадување на природата. Овие загадувања негативно влијаат врз човеково здравје<ref>{{cite web|url=http://www.epa.gov/airprogm/oar/urbanair/nox/hlth.html |title=Health and Environmental Impacts of NOx |accessdate = |publisher=United States Environmental Protection Agency}}</ref>.
 
1. Азот-Азотен диоксид, ако се раствори во влага од воздухот, формира компонента ([[азотна киселина]]) [[кисел дожд]]:
 
:'''2NO<sub>2</sub> + H<sub>2</sub>O → HNO<sub>2</sub> + HNO<sub>3</sub>'''
(Азот-Азотен диоксид + вода → азотеста киселина + азотна киселина).
 
2. Потоа азотаната киселина се разложува на:
 
:'''3HNO<sub>2</sub> → HNO<sub>3</sub> + 2NO + H<sub>2</sub>O'''
(азотаста киселина → азотна киселина + азот-азотен моноксид + вода),
 
3. каде што азот-азотен моноксид реагира со кислород, [[оксидо-редукција|оксидира]], и формира азот-азотен диоксид кој повторно реагира со вода и повторно прави азотна киселина:
 
:'''4NO + 3O<sub>2</sub> + 2H<sub>2</sub>O → 4HNO<sub>3</sub>'''
 
(азот-азотен моноксид + кисеоник + вода → азотна киселина).
 
Азот-Азотен моноксид исто така учествува во правење на [[озонска дупка]] во [[тропосфера]]та.<ref>{{cite journal |author=D. Fowler, ''et al.'' |year=1998 |title=The atmospheric budget of oxidized nitrogen and its role in ozone formation and deposition |journal=New Phytologist |volume=139 |pages=11-23 |doi=10.1046/j.1469-8137.1998.00167.x }}</ref>
 
== Биогенетичко потекло ==