Разлика помеѓу преработките на „Азотни оксиди“

Додадени 17 бајти ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
* [[Азотен моноксид]] (NO), азот(II) оксид
* [[Азотен диоксид]] (NO<sub>2</sub>), азот(IV) оксид
* [[ДиазотоксидДиазотен оксид]] (N<sub>2</sub>O), азот (I) оксид
* [[АзотенДиазотен триоксид]] (N<sub>2</sub>O<sub>3</sub>), азот(II, IV) оксид, анхидрид на азотастната киселина.
* [[АзотенДиазотен тетроксид]] (N<sub>2</sub>O<sub>4</sub>), азот(IV) оксид
* [[АзотенДиазотен пентоксид]] (N<sub>2</sub>O<sub>5</sub>), азот(V) оксид, анхидрид на азотната киселина
(Последните три од спискот се нестабилни соединенија.)