Разлика помеѓу преработките на „Повлекување на српската војска преку Албанија“

Прва колона тргнала на [[26 ноември]] [[1915]]година, од [[Призрен]] преку Везировог моста кон [[Скадар]] и [[Љеш]], во неа бил кралот, воениот врв и дипломатскиот кор, српската влада тргнала 2 дена порано. На [[30 ноември]] од Призрен тргнала и втората колона, но во друг правец, креће друга колона, преку [[Љум Кула]], [[Пишкопеја]], [[Елбасан]] и [[Тиран]]. Од [[Пеќ]] тргнуваат сите три српски армии во правец [[Андријевица]] - [[Подгорица]] - [[Скадар]]. Дел од трупите во правец [[Ђаковица]] - [[Везиров мост]] - [[Љум Кула]] - Скадар, а Тимочката војска и ореди од западна [[Македонија]] преку, [[Дебар]] и [[Струга]] во [[Елбасан]].
 
За состојбата на српската војска можеби најдобро говори соопштение на германската команда од [[29 новембар|29. ноември]]: ''"Бидекќи српската војска веќе не постои, туку постојат само нејзини бедни остатоци кои се разбегале по дивите албански и црногорски планини, каде без храна во ваква зима ќе ја најдат својата смрт, се прекинуваат понатамошни операции и веќе нема да се даваат известувања од балканскоробалканскорото боиште"''.