Разлика помеѓу преработките на „Повлекување на српската војска преку Албанија“

нема опис на уредувањето
'''Повлекување на српската војска преку Албанија''' или '''Албанска голгота''' е термин за егзодусегзодусот врсзсрпскиотврз српскиот народ и војската при нивното повлекување преку замрѕнатитезамрзнатите планини на [[Албанија]] и [[Црна Гора]], кон крајот на [[1915]] и почеток на [[1916]] година, поради тројната инвазија од страна на [[Централни сили|Централнте сили]] врѕ [[Србија]] во тектекот на [[Прва светска војна|Првата светска војна]]. Ова повлекување се реализирало во неколку колони преку Косово и Метохија кон брегот на [[Јадранско море|Јадранското море]], каде се очекувала помош од сојуѕничките сили кпикои требало да ги префрлат бегалците со организиран транспорт и да ги прфататпрефрлат на беѕбедни одредишта набеѕбедните грчкиитегрчкии острови во [[Јонско мореМоре|Јонското мореМоре]], [[Италија]] и [[Северна Африка|Северната Африка]]. БројБројот на жртвите на војската и народот во ова повлекување никогаш не бил точно утврден, но се верува дека станува ѕбор ѕа повећеповеќе од десетици починати од смрѕнување, глад и немање можност за лекување на ранети и заболени.
 
== Причини ==