Разлика помеѓу преработките на „Лешок“

Додадени 548 бајти ,  пред 3 години
[[Податотека:Dokument od selska opstinska uprava Lesok, 1918.JPG|мини|лево|Документ со печат од Лешочката селска општинска управа, од 5 јуни 1918 година.]]
Лешок се споменува на почетокот на [[среден век|средниот век]] како градска населба под името '''Леген Град'''. За него сведочат археолошките остатоци, од кои најпознато е [[Лешочкото Кале]].
 
Селото се споменува во турските пописни дефтери од 1467/68 година, како дел од нахијата Калканделен (Nahiye-I Kalkandelen) и имало 200 семејства, 11 неженети и 22 вдовици, сите христијани.<ref>Турски документи за историјата на македонскиот народ кн.4, Методија Соколоски, д-р Александар Стојановски, Скопје 1971, стр.298</ref>
 
Селото е споменува во османлиските даночни регистри на немуслиманското население од вилаетот Калканделен од 1626 - 1627 година и е забележано како село ''Лешка'' со 89 домаќинства.<ref>Турски извори за българската история, т. VII, София 1986, с. 335</ref>