Разлика помеѓу преработките на „Дубаи“

Додадени 3.746 бајти ,  пред 2 години
[[File:Dubai Skyline (10400048016).jpg|thumb|Облакодер Дубаи ]]
 
Дубаи има богата колекција на згради и структури со разни архитектонски стилови. Многу модерни толкувања на исламската архитектура може да се пронајдат тука, поради големиот бум во градежништвото и архитектонските иновации во арапскиот свет воопшто, а особено во Дубаи, поддржани не само од врвните арапски или меѓународни архитектонски и инженерски дизајнерски фирми како Ал Хашеми и Адас, но исто така и од врвни фирми на Њујорк и Чикаго<ref>Karim, Luiza [http://www.alshindagah.com/september99/architecture.htm Modernity and tradition in Dubai architecture] {{webarchive|url=https://web.archive.org/web/20090930191053/http://www.alshindagah.com/september99/architecture.htm |date=30 September 2009 }}. AlShindagah, 1999</ref>. Најновиот додаток на величествената панорама на Дубаи е 150 метри високата [[Рамка Дубаи]] (арапски: برواز دبي) која се наоѓа во Забел Парк, Дубаи. Опишан е од Гардијан како “''најголема рамка за слика на планетата''“, но исто така е контроверзна како „''најголема украдена зграда на сите времиња''“. Дубаи има неколку завршени облакодери поголеми од 2/3 километри, 1/3 километри, или 1/4 километри од кој било друг град. Точка на кулминација била постигната во [[2010]] година со завршувањето на [[Бурџ Калифа]], највисоката зграда во светот со 829,8 метри. Изгледот на Бурџ Дубаи потекнува од [[исламска архитектура|исламската архитектура]]. Архитектот Адријан Смит истакнал дека триделниот изглед на градбата бил инспириран од цвеќето ''[[Хименокалис]]''.<ref>{{цитирана веб страница|url=http://www.burjofdubai.com/|title=Burj Dubai Design Based on A Native Flower: Fact or Fiction?|publisher=''Landmark Properties''|accessdate=[[31 декември]] [[2009]]}}</ref> Кулата е составена од три елементи, вградени околу централното јадро. Како што кулата се извишува од основата, страничните косини се појавуваат во облик на спирала, со што се намалува прекршувањето на кулата до небото. Бурџ Халифа има 27 тераси. На врвот, централното јадро изникнува во форма на шилец, Планот, според кој катовите се со облик на латиничната буква „Y“ е со цел да се зголеми колку што е можно повеќе аголот на погледот кон [[Персиски залив|Персискиот залив]]. Без оглед на тоа дали кулата се гледа од птичја или од жабја перспектива, може да се забележи дека нејзината форма претставува [[кромидеста купола]] во исламската архитектура. За време на планирањето на изгледот на кулата, инжинерите ја ротирале градбата за 120 степени од оригиналниот нацрт, со цел да се зголеми отпорноста против силните ветрови. На врвот од градбата, кулата се нушани за вкупно 1,5 m.<ref>{{cite news|url=http://gulfnews.com/news/gulf/uae/housing-property/burj-dubai-is-the-height-of-success-1.55605|title=Burj Dubai is the height of success|last=Saberi|first=Mahmood|date=19 април 2008|publisher=Gulf News|accessdate=[[31 декември]] [[2009]]}}</ref>
 
====Најпознати градби====
 
Најновиот додаток на величествената панорама на Дубаи е 150 метри високата [[Рамка Дубаи]] (арапски: برواز دبي) која се наоѓа во Забел Парк, Дубаи. Опишан е од Гардијан како “''најголема рамка за слика на планетата''“, но исто така е контроверзна како „''најголема украдена зграда на сите времиња''“. Дубаи има неколку завршени облакодери поголеми од 2/3 километри, 1/3 километри, или 1/4 километри од кој било друг град.
 
Точка на кулминација била постигната во [[2010]] година со завршувањето на [[Бурџ Калифа]], највисоката зграда во светот со 829,8 метри. Изгледот на Бурџ Дубаи потекнува од [[исламска архитектура|исламската архитектура]]. Архитектот Адријан Смит истакнал дека триделниот изглед на градбата бил инспириран од цвеќето ''[[Хименокалис]]''.<ref>{{цитирана веб страница|url=http://www.burjofdubai.com/|title=Burj Dubai Design Based on A Native Flower: Fact or Fiction?|publisher=''Landmark Properties''|accessdate=[[31 декември]] [[2009]]}}</ref> Кулата е составена од три елементи, вградени околу централното јадро. Како што кулата се извишува од основата, страничните косини се појавуваат во облик на спирала, со што се намалува прекршувањето на кулата до небото. Бурџ Халифа има 27 тераси. На врвот, централното јадро изникнува во форма на шилец, Планот, според кој катовите се со облик на латиничната буква „Y“ е со цел да се зголеми колку што е можно повеќе аголот на погледот кон [[Персиски залив|Персискиот залив]]. Без оглед на тоа дали кулата се гледа од птичја или од жабја перспектива, може да се забележи дека нејзината форма претставува [[кромидеста купола]] во исламската архитектура. За време на планирањето на изгледот на кулата, инжинерите ја ротирале градбата за 120 степени од оригиналниот нацрт, со цел да се зголеми отпорноста против силните ветрови. На врвот од градбата, кулата се нушани за вкупно 1,5 m.<ref>{{cite news|url=http://gulfnews.com/news/gulf/uae/housing-property/burj-dubai-is-the-height-of-success-1.55605|title=Burj Dubai is the height of success|last=Saberi|first=Mahmood|date=19 април 2008|publisher=Gulf News|accessdate=[[31 декември]] [[2009]]}}</ref>
 
[[Бурж Ал Араб]] ([[арапски]]: برج العرب, ''Кула на Арапите''), e луксузен хотел кој со својата височина од 321 метри е четвртиот највисок хотел во светот. Бурж Ал Араб е изграден на вештачки остров на 280 метри оддалеченост од плажата [[Џумеира]], а со копното е поврзан преку приватен искривен мост. Тој е величенствена градба чиј облик наликува на бродско едро. Хотелот е единствен во светот кој има 7 ѕвездички и бил отворен во [[1999]] година.
 
====Вештачки острови====
[[File:Dubai Wingsuit Flying Trip (7623566780).jpg|thumb|240px|right|[[Палма Џумејра]]]]
 
Дубаи е дом на неколку вештачки острови, од кои повеќето биле создадени во 2000-тите и 2010-тите<ref name="thepalmae">{{cite web|url=http://www.thepalm.ae/ |publisher=Nakheel |title=The Palm Jumeirah |year=2006 |accessdate=11 February 2007 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20070217094653/http://thepalm.ae/ |archivedate=17 February 2007 |df= }}</ref>.
 
[[Палма Џумејра]] е вештачки архипелаг, создаден со искористување на земјиштето од страна на ''[[Nakheel Properties]]'', компанија во сопственост на Владата на Дубаи, и дизајниран и развиен од ''Helman Hurley Charvat Peacock / Architects, Inc''. Тоа е еден од трите планирани острови наречени [[Палмини Острови]] кои се протегаат во Персискиот Залив. Палма Џумејра е најмалиот од трите острови, и се наоѓа на крајбрежната област Џумејра во Дубаи. Таа била изградена помеѓу 2001 и 2006 година<ref name="thepalmae" />.
 
[[Дубајска градина|Дубајската градина]] била отворена на [[14 февруари]] [[2013]] година. Таа е најголемата цветна градина во светот. Градината има вкупно 45 милиони цвеќиња со повторна употреба на отпадните води преку наводнување капка по капка. За време на летните сезони од крајот на мај до септември, кога климата може да стане екстремно жешка со просечна височина од околу {{convert|40|°C|0|abbr=on}}, градината останува затворена<ref>{{cite web|url=http://www.weather.com/travel/dubai-miracle-garden-20130305 |title=World's Largest Natural Flower Garden Opens in Dubai |date=13 March 2013 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20130308110534/http://www.weather.com/travel/dubai-miracle-garden-20130305 |archivedate=8 March 2013}}</ref><ref>{{cite web|title=The World's most beautiful garden-In Dubai|url=http://gulfnews.com/xpress/the-world-s-most-beautiful-garden-in-dubai-1.1148995|publisher=Xpress|date=20 February 2013|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20160105043136/http://gulfnews.com/xpress/the-world-s-most-beautiful-garden-in-dubai-1.1148995|archivedate=5 January 2016|df=dmy-all}}</ref>.
 
==Сообраќај==
 
== Збратимени градови ==