Разлика помеѓу преработките на „Дубаи“

Додадени 2.985 бајти ,  пред 1 година
 
Дубаи се нарекува „трговски главен град на Блискиот Исток“<ref>{{cite news |url=https://www.forbes.com/pictures/efik45ljkd/most-visited-cities-in-the-world-2012-8/ |title=Most Visited Cities In The World 2012 |work=forbes |access-date=2 December 2013 |first=Deborah L. |last=Jacobs |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20131203011132/http://www.forbes.com/pictures/efik45ljkd/most-visited-cities-in-the-world-2012-8/ |archivedate=3 December 2013 |df=dmy-all }}</ref>. Само Дубаи има повеќе од 70 трговски центри, вклучувајќи го и најголемиот трговски центар во светот, [[Дубаи Мол]]. Дубаи е исто така познат по традиционалните сук области кои се наоѓаат на двете страни од градот. Дубаи Крик има витална улога во одржувањето на животот на заедницата во градот и првично бил главен ресурс за економскиот бум во Дубаи<ref>{{cite web |url=http://www.dubai.ae/en/aboutdubai/Pages/DubaiHistory.aspx |title=Dubai History |publisher=dubai.ae |accessdate=2 December 2013 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20131203013549/http://www.dubai.ae/en/aboutdubai/Pages/DubaiHistory.aspx |archivedate=3 December 2013 |df=dmy-all }}</ref>. Од септември [[2013]] година, потокот Дубаи е предложен како светско културно наследство на [[УНЕСКО]]<ref>{{cite web |url=http://www.khaleejtimes.com/kt-article-display-1.asp?xfile=data/nationgeneral/2013/September/nationgeneral_September157.xml&section=nationgeneral |title=Dubai Creek for World Heritage List |work=Khaleej Times |access-date=2 December 2013 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20131203004340/http://www.khaleejtimes.com/kt-article-display-1.asp?xfile=data%2Fnationgeneral%2F2013%2FSeptember%2Fnationgeneral_September157.xml&section=nationgeneral |archivedate=3 December 2013 |df=dmy-all }}</ref>. Во градот се наоѓаат и многу бутици и накит продавници.
 
===Expo 2020===
 
На [[2 ноември]] [[2011]] година, четири градови имале понуди за [[Expo 2020]], а Дубаи влегол во конкуренција во последен момент. Делегацијата од Меѓународното биро за изложби на Бирото, која го посетила Дубаи во февруари [[2013]] година за да ја испита подготвеноста на земјата за најголемата изложба, била импресионирана од инфраструктурата и нивото на национална поддршка. Во мај [[2013]] година бил откриен ''Мастер планот'' за Дубаи Експо 2020<ref>{{cite web |url=http://www.dubaichronicle.com/2013/05/22/dubai-expo-2020-master-plan/ |title=Dubai Expo 2020 Master Plan |publisher=dubaichronicle.com |date=22 May 2013 |accessdate=23 June 2013 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20130622152423/http://www.dubaichronicle.com/2013/05/22/dubai-expo-2020-master-plan/ |archivedate=22 June 2013 |df=dmy-all }}</ref>. Дубаи тогаш го добил правото да биде домаќин на Експо 2020 на [[27 ноември]] [[2013]] година<ref>{{cite web|last=Kerr|first=Simeon|title=Jubilant Dubai wins bid to host 2020 World Expo|url=http://www.ft.com/cms/s/0/648e8632-5781-11e3-b615-00144feabdc0.html|work=Financial Times|accessdate=7 March 2014|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20140219082238/http://www.ft.com/cms/s/0/648e8632-5781-11e3-b615-00144feabdc0.html#axzz2vJUeWw4E|archivedate=19 February 2014|df=dmy-all}}</ref>. Настанот се очекува да донесе огромни економски придобивки и може да создаде над 270.000 работни места<ref>{{cite web |url=http://www.dubaichronicle.com/2013/05/24/dubai-expo-2020-may-create-over-270000-jobs/ |title=According to a research from Oxford Economics, Dubai Expo 2020 may create over 270,000 jobs |publisher=dubaichronicle.com |date=24 May 2013 |accessdate=23 June 2013 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20130622170350/http://www.dubaichronicle.com/2013/05/24/dubai-expo-2020-may-create-over-270000-jobs/ |archivedate=22 June 2013 |df=dmy-all }}</ref>. Главната локација на Дубаи Експо 2020 ќе биде на површина од 438 хектари, кој се наоѓа на половина пат помеѓу Дубаи и [[Абу Даби]]<ref>{{cite web|url=http://www.inexhibit.com/seed/expo-dubai-2020-a-preview |title=EXPO Dubai 2020 – a preview |work=Inexhibit magazine |accessdate=9 February 2016 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20160217022200/http://www.inexhibit.com/seed/expo-dubai-2020-a-preview |archivedate=17 February 2016}}</ref>.
 
== Знаменитости ==
 
== Збратимени градови ==