Разлика помеѓу преработките на „Дубаи“

Додадени 8.815 бајти ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
|date=August 2010
}}
 
== Политика ==
 
[[File:Mohammed Bin Rashid Al Maktoum at the World Economic Forum Summit on the Global Agenda 2008 2.jpg|thumb|Мохамед бин Рашид ел-Мактум, емирот на Дубаи]]
 
Дубаи е управуван од семејството ел-Мактум од [[1833]] година. Емиратството е апсолутна монархија без избори (освен неколку илјади граѓани на Дубаи кои учествуваат во изборниот колеџ за Сојузниот национален совет на ОАЕ). Владетелот, ''Неговото Височество Шеик [[Мохамед бин Рашид ел-Мактум]]'', исто така е потпретседател и премиер на Обединетите Арапски Емирати и член на Врховниот совет на Унијата. Дубаи назначува осум члена во период од два месеца до Сојузниот национален совет (ФНЦ) на Обединетите Арапски Емирати, највисокото федерално законодавно тело<ref name=uaegovt>US Library of Congress – Legislative Branches</ref>.
 
Во Дубаи, од [[Рашид бин Саид ел-Мактум]], во [[1954]] година била основана општина Дубаи (ДМ) за потребите на планирањето на градовите, граѓанските услуги и одржувањето на локалните капацитети<ref name=dmhistory>Organizational Chart. Dubai Municipality</ref>. Со него претседава Хамдан бин Рашид ел-Мактум, заменик-управител на Дубаи, и се состои од неколку одделенија, како што се Одделот за патишта, Одделот за планирање и истражување, Секторот за животна средина и јавно здравје и Одделот за финансиски прашања. Во [[2001]] година, Општина Дубаи започнала проект за е-влада со намера да обезбеди интернет услуги преку својот портал. Тринаесет такви услуги биле направени до октомври 2001 година, додека се очекува уште неколку други служби да функционираат во иднина<ref>Dubai Municipality's e-government initiative. Powerpoint. 2 December 2005</ref>. Општината Дубаи исто така е надлежна за инфраструктура на канализацијата<ref>{{Cite news |last=Wheeler |first=Julia |url=http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/7663883.stm |title=Raw sewage threat to booming Dubai |publisher=BBC News |date=13 October 2008 |accessdate=31 July 2009 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20090103172040/http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/7663883.stm |archivedate=3 January 2009 |df=dmy-all }}</ref>.
 
===Спроведување на законот===
[[File:Dubai Police at work (12385410394).jpg|thumb|Дубајска полиција.]]
Полициските сили на Дубаи, основани во [[1956]] година, имаат надлежност за спроведување на законот во земјата. Полицијата во Дубаи управува со флота од егзотични автомобили.
 
Дубаи и Рас ел-Хаима се единствените емирати кои не се во согласност со федералниот судски систем на Обединетите Арапски Емирати<ref>On the United Arab Emirates (UAE) Legal System. Gulf-Law.com</ref>. Судот во земјата се дели на Првостепен суд, Апелациски суд и Касационен суд. Првостепениот суд се состои од Граѓански суд, кој ги слуша сите граѓански барања, Кривичниот суд, кој ги слуша тврдењата што потекнуваат од полициските претставки и Шеријатскиот суд, кој е одговорен за прашања меѓу муслиманите. Немуслиманите не се појавуваат пред Шеријатскиот суд. Касациониот суд е врховен суд на земјата и ги слуша споровите само за прашања од правото<ref name="judicial">UAE Consulate of the United States</ref>.
 
===Шеријатски закони===
 
Бакнувањето на одредени места е незаконско и може да резултира со депортација<ref>{{cite web|url=http://www.thenational.ae/lifestyle/ask-ali-kissing-in-public-renting-a-flat-and-the-rababah|title=Ask Ali: Kissing in public, renting a flat and the rababah – The National|deadurl=yes|archiveurl=https://web.archive.org/web/20160829084752/http://www.thenational.ae/lifestyle/ask-ali-kissing-in-public-renting-a-flat-and-the-rababah|archivedate=29 August 2016|df=dmy-all}}</ref><ref>{{cite news|url=http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8602449.stm|title=Jailed Dubai kissing pair lose appeal over conviction|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20151017084536/http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8602449.stm|archivedate=17 October 2015|df=dmy-all}}</ref><ref>{{cite web|url=http://www.bbc.com/news/10507147|title=London man tells of 'shock' jailing in Dubai over kiss|date=5 July 2010|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20151017084536/http://www.bbc.com/news/10507147|archivedate=17 October 2015|df=dmy-all}}</ref><ref>{{cite web |url=http://gulfnews.com/news/gulf/uae/crime/women-get-jail-and-deportation-for-kissing-on-dubai-public-beach-1.106824 |title=Women get jail and deportation for kissing on Dubai public beach |work=Gulf News |date=25 May 2008 |last=Za'za |first=Bassam |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20150115034127/http://gulfnews.com/news/gulf/uae/crime/women-get-jail-and-deportation-for-kissing-on-dubai-public-beach-1.106824 |archivedate=15 January 2015 |df=dmy-all }}</ref><ref>{{cite web|url=https://www.youtube.com/watch?v=FxqyeSHnlsg|title=A Surprise Proposal on Etihad Airways|last=Etihad Airways|date=20 March 2014|publisher=YouTube|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20161226124754/https://www.youtube.com/watch?v=FxqyeSHnlsg|archivedate=26 December 2016|df=dmy-all}}</ref><ref>{{cite web |url=http://english.alarabiya.net/en/perspective/features/2014/05/04/Nose-kiss-anyone-How-the-Gulf-Arab-greeting-has-evolved.html |title=Archived copy |accessdate=1 September 2016 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20160914214022/http://english.alarabiya.net/en/perspective/features/2014/05/04/Nose-kiss-anyone-How-the-Gulf-Arab-greeting-has-evolved.html |archivedate=14 September 2016 |df=dmy-all }}</ref>. Понекогаш одредени тесни исклучоци кон исламскиот закон се направени за возрасни немуслимани. Немуслиманите можат да консумираат алкохол во лиценцирани места, обично во хотели или дома со поседување на алкохолна дозвола. На рестораните кои се надвор од хотелите во Дубаи им е забрането да продаваат алкохол<ref>{{Citation|title = Alcohol / liquor licence and laws in Dubai|url = http://www.guide2dubai.com/living/alcohol-liquor-license.asp|deadurl = no|archiveurl = https://web.archive.org/web/20150224055416/http://www.guide2dubai.com/living/alcohol-liquor-license.asp|archivedate = 24 February 2015|df = dmy-all}}</ref>. Како и другите делови од светот, не е дозволиво возење под дејство на алкохол<ref>{{Cite news|url=http://gulfnews.com/news/uae/transport/law-gets-tough-on-drunk-drivers-in-dubai-1.627258|title=Law gets tough on drunk drivers in Dubai|last=Reporter|first=Bassam Za'za', Senior|date=16 May 2010|newspaper=Gulf News|access-date=2 February 2017|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20170203081716/http://gulfnews.com/news/uae/transport/law-gets-tough-on-drunk-drivers-in-dubai-1.627258|archivedate=3 February 2017|df=dmy-all}}</ref>.
 
== Човекови права ==
 
== Збратимени градови ==