Разлика помеѓу преработките на „Облак“

Додаден 281 бајт ,  пред 3 години
* [[Цирус]]: Тоа се облаци кои како и сите други поттипови на цируси се изградени од ледени кристали Неговата форма ја одредуваат високите воздушни струења и количевството на замрзнати кристали Често низ народот се нарекува и мачкина опашка Настанува со издигање на стабилниот воздух во височина тоа најчесто се случува на линијата на фронтовите неговата висина може да достигне и над тропопаузата Карактеристични се за областите со умерена клима во текот на целата година.
==Облаците како тема во уметноста и во популарната култура==
===Облаците се јавуваат како тема во делата од [[уметност]]а и [[Популарна култура|популарната култура]], како:книжевноста===
* „Супа и облаци“ - песна во проза на францускиот поет [[Шарл Бодлер]].<ref>Charles Baudelaire, ''Spleen Pariza''. Zgreb: Mladost, 1952, стр. 136.</ref>
* „Облак и ѕвезда“ - песна на унгарскиот поет [[Шандор Петефи]].<ref>Šandor Petefi, ''Sloboda i ljubav''. Beograd: Rad, 1969, стр. 31.</ref>
* „Ој, облаци...“ - песна на српскиот поет [[Стеван Каќански]].<ref>''Родољубиве песме''. Београд: Просвета (без дата), стр. 77-78.</ref>
* „Детето што трчаше по облачињата“ - кус расказ на македонскиот писател [[Дејан Мирчески]] од [[2012]] година.<ref>Дејан Мирчески, ''Кристалните јами на пропаста'', Темплум, Скопје, 2012.</ref>
 
===Облаците како тема во музиката===
* „Голем бел облак“ (''Big White Cloud'') - песна на американскиот [[Рок-музика|рок]]-музичар [[Џон Кејл]] (''John Cale'') од 1970 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=i22duzheznE YouTube, Big White Cloud - John Cale (пристапено на 13.2.2018)]</ref>
* „Разбивање на облаците“ (''Cloudbusting'') - песна на британската пејачка [[Кејт Буш]] (''Kate Bush'') од 1985 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=GQ4DeDIh5c0 YouTube, Kate Bush - Cloudbusting (пристапено на 9.5.2017)]</ref>