Разлика помеѓу преработките на „Тристан (книга на Томас Ман)“

ситна поправка
(ситна поправка)
==Осврт кон книгата==
„Тристан“ е втората збирка со новели на Томас Ман, а во неа се наоѓа и новелата „[[Тонио Крегер]]“ која, според признанието на самиот автор, од сè што напишал, му била „најблиска до неговото [[срце]]“. Во оваа збирка, Ман ја обработил темата на антагонизмот меѓу [[уметност]]а и [[живот]]от, којашто ќе остане централна тема во целокупното творештво на Ман. Притоа, во насловната новела, под влијание на Вагнер и на [[Шопенхауер]], Ман ги поврзал музиката и смртта, убавината и уништувањето - постапка што ја применил претходно во „[[Буденброкови]]“.<ref>Miloš Đorđević, „Novele Tomasa Mana“, во: Tomas Man, ''Tonio Kreger - Smrt u Veneciji''. Beograd: Rad, 1963, стр. 135.</ref>
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
[[Категорија:Книги од 1903]]