Разлика помеѓу преработките на „Лебед“

Додадени 328 бајти ,  пред 3 години
дополнување
(дополнување)
| genus = ''-{[[Лебеди|Cygnus]]}-''
}}
<!-- Јел постоји шаблон за ово вишезначје испод?-->
<div align="left" cellpadding="2" border="0">
;[[Слика:Disambig.svg|21п|лево]]
</div>
 
'''Лебед''' преставуваат птици од фамилијата на -{''Anatidae}-'', во која спаѓаат и гуските, патките ([[птициГусковидни|гуските]]) и патке ([[шаткаПатки|патките]]).
 
Пердувите на лебедите се целосно бели, или се мешавина од црно и бело, понекогаш и со бело црни завршетоци на крилјата.
[[Црните лебеди]] се единствените видови на црни лебеди.
Тие имаат бели завршетоци на крилјата и изразена црвена боја на клуновите.
Мажите и жените се секогаш многу слични, без[[сексуален диморфизам|сексуален диморфизам]].
 
Лебедите во однос на гуските се различни, имаат подолг врат кој им овозможува да пребаруваат на дното, и во подлабоката вода, како и во големината на телото, што ги прави најголеми водни птици,распонот на крилјата може да им достигнат и до 2 метри, а нивната тежина може да изнесува 15 кг, се смета дека нивниот животен век се движи од 19- 50 но и повеќе од ова, спротивно на крилјата нозете им се многу кратки, така што лебедите на земјата делуваат многу неспретно, меѓутоа затоа имаат силни крилја и мускули, па можат да прелетаат и повеќе од илјада километри до своите гнезда на север.
 
Двата родители се грижат за младите, и остануваат со нив до една година
Оба родитеља заједно брину о младунцима.
Остају с њима до године дана.
 
==Опис==
Пердувите на лебедите се целосно бели, или се мешавина од црно и бело, понекогаш и со бело црни завршетоци на крилјата. [[Црните лебеди]] се единствените видови на црни лебеди. Тие имаат бели завршетоци на крилјата и изразена црвена боја на клуновите. Мажите и жените се секогаш многу слични, без [[сексуален диморфизам|сексуален диморфизам]]. Лебедите во однос на гуските се различни, имаат подолг врат кој им овозможува да пребаруваат на дното, и во подлабоката вода, како и во големината на телото, што ги прави најголеми водни птици, распонот на крилјата може да им достигнат и до 2два метриметра, а нивната тежина може да изнесува 15 кг, се смета дека нивниот животен век се движи од 19- 50, но и повеќе од ова, спротивно на крилјата нозете им се многу кратки, така што лебедите на земјата делуваат многу неспретно, меѓутоа затоа имаат силни крилја и мускули, па можат да прелетаат и повеќе од илјада километри до своите гнезда на север. Двата родители се грижат за младите, и остануваат со нив до една година
 
== Систематика ==
 
Лебедите во потесна смисла на видовите се од -{''Cygnus}-'', кои се делат на 5пет, односно 7седум видови. [[Јужна Америка|Јужноамерикански]] Коскорба лебед е единствениот вид од родот ''Coscoroba''.
[[Јужна Америка|Јужноамерикански]] Коскорба лебед(-{''Коскорба лебед''}-) е единствениот вид од родот -{''Coscoroba''}-.
 
== Видови ==
* „Лебед девојка“ - песна на југословенскиот поет [[Мак Диздар]].<ref>Мак Диздар, ''Горчин''. Скопје, Македонска книга, стр. 109-110.</ref>
* „Леда и лебедот“ (''Leda and the Swan'') - песна на англискиот поет [[В. Б. Јејтс]].<ref>W. B. Yeats, „Leda and the Swan“, во: Kenneth Allot, ed., ''The Penguin Book of Contemporary Verse 1918 – 60''. Harmonsworth, Middlesex, UK: Penguin Books, 1962, стр. 45.</ref>
* „Мој бел лебеду“ (''Moj bijeli labude'') - песна на хрватската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Прљаво казалиште]]“ (''Prljavo kazalište'').<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=witErHjlFkg YouTube, Prljavo kazaliste - Moj bijeli labude - lyrics ()]</ref>
* „[[Свонс (рок-група)|Свонс]]“ (''Swans'') - американска рок-група.<ref>[официјална интернет-страница на „Свонс“ (пристапено на 19.3.2017)]</ref>
 
== Наводи ==