Разлика помеѓу преработките на „Долмабахче“

Додадени 608 бајти ,  пред 4 години
нема опис на уредувањето
с
{{во изработка}}
{{Infobox building
|name = Долмабахче
|image = DolmabahceDolmabahçe Palace.jpgJPG
|caption = Поглед кон Долмабахче од Босфорот
|map_type =
 
== Историја ==
[[File:Sultan Abdülmecid I.jpg|thumb|upright|left|[[Абдул Меџит I]]]]
[[File:Dolmabahce, Istanbul, Turchia.JPG|thumb|Поглед кон ''Селамлик'']]
 
До средината на [[19 век]], резиденцијата на [[Отоманско царство|Отоманското царство]], односно на султанот се наогало во [[Топкапи Сарај]], кој бил изграден главно во средновековен стил. Во времето кога царството своите контакти ги проширило со земјите од [[Западна Европа]], султанот решил дека треба да биде изградена палата по европски стил. Така, по наредба на султанот [[Абдул Меџид I]], ерменските архитекти Карабет и Балијан ја изградиле новата резиденција.
 
Дворецот е поделен на три основни делови: Мабејн-и Хумајун, Муаједе и Харем.
[[File:Ceremonial hall Dolmabahce March 2008 pano4.jpg|thumb|left|Свечена сала со лустерот подарен од [[кралица Викторија]] ]]
 
[[File:Dolmabahce Baccarat bannister.JPG|thumb|''Кристалните скалила'' ]]
[[File:Ambassador Hall Dolmabahce March 2008panoc.jpg|thumb|left|Амбасадорската сала (''Süfera Salonu'')]]
[[File:Istanbul img 5058.jpg|thumb|Султанскиот амам]]
=== Мабејн-и Хумајун===
 
== Карактеристики ==
 
Долмабахче е најголемиот дворец во [[Труција]] по плоштина. Местото каде се наоѓа дворецот било залив на [[Босфор]]от, и често била користена како градина за прошетка на султаните. Од овде доаѓа и името на палатата, ''dolma'' „затворена, исполнета“, a ''bahce'' - „градина“. Должината на фасадата на палатата е 600 метри по должина на европскиот дел од Босфорот со вкупно 285 соби, 6 хамамиамами, 68 тоалетни и 1427 прозорци. 14 тони злато и 40 тони сребро биле употребени за декорација на таваните кои зафаќаат 45 000 м2, додека пак целиот комплекс има плоштина од 110,000 квадратни метри, заедно со паркот каде се наоѓа и [[Саат кула Долмабахче|саат кулата]].
 
Самата фасада ја покажува класична европска зграда со две страни. Сепак, внатрешноста на зградата е со типичен отомански стил. Дизајнот на палатата е по западен образ и вклучува елементи од барок, рококо и неокласицизам, преплетени со традиционалното отоманско искуство и култура. Едно од најзабележителните работи во палатата се техничките услуги кои биле воведени во времето, преку гасоводното осветлување, тоалети со вода, централно затоплување и лифт. Таваните се украсени со злато. При изградбата стаклото како материјал нема голема намена, туку бил користен кристалот.