Разлика помеѓу преработките на „Начело на неопределеност“

нема опис на уредувањето
 
Некои од научниците вклучувајки ги и Артур Комптон и Мартин Хајзенберг , предложиле принципот на неопределеност или барем општата веројатна природата на квантната механика, може да биде доказ за моделот на две фази на слободна волја .Стандардниот приказ , сепак, е дека за разлика од основната улога на квантната механика како основа за хемија, нетривијални билиошки механизми кои бараат квантната механика
 
== Поврзано ==
{{div col}}
* [[Дискретни фуриерови трансформации]]
* [[Хајзенбаг]]
* [[Вовед на квантната механика]]
* [[Операционализација]]
* [[Набљудувачки ефект (физика)]]
* [[Квантна неопределеност]]
* [[Квантна нееднаквост]]
* [[Квантно тунелирање]]
{{div col end}}
 
== Наводи ==
{{наводи|colwidth=30em}}
 
 
== Надворешни врски ==
* {{springer|title=Uncertainty principle|id=p/u095100}}
* [http://www.lightandmatter.com/html_books/6mr/ch04/ch04.html Matter as a Wave] – a chapter from an online textbook
* [http://arxiv.org/abs/quant-ph/0609163 Quantum mechanics: Myths and facts]
* [http://plato.stanford.edu/entries/qt-uncertainty/ Stanford Encyclopedia of Philosophy entry]
* [http://www.mathpages.com/home/kmath488/kmath488.htm Fourier Transforms and Uncertainty] at MathPages
* [http://www.aip.org/history/heisenberg/p08.htm aip.org: Quantum mechanics 1925–1927 – The uncertainty principle]
* [http://scienceworld.wolfram.com/physics/UncertaintyPrinciple.html Eric Weisstein's World of Physics – Uncertainty principle]
* [http://math.ucr.edu/home/baez/uncertainty.html John Baez on the time–energy uncertainty relation]
* [http://daarb.narod.ru/tcpr-eng.html The certainty principle]
* [http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=common-interpretation-of-heisenbergs-uncertainty-principle-is-proven-false Common Interpretation of Heisenberg's Uncertainty Principle Is Proved False]
 
{{Нормативна контрола}}
{{DEFAULTSORT:Принцип на неопределеност}}
[[Категорија:Квантна механика]]
[[Категорија:Принципи]]
[[Категорија:Математичка физика]]
[[Категорија:Нееднаквости]]
[[Категорија:Вернер Хајзенберг]]