Разлика помеѓу преработките на „Гроб“

Нема измена во големината ,  пред 4 години
с
==Гробот како тема во уметноста и во популарната култура==
Гробот се јавува како честа тема во [[уметност]]а и во [[Популарна култура|популарната култура]], како:
* „Закопување на мртвите“ - песна од поемата на [[Томас Стернс Елиот]] „[[Пуста земја]]“ од [[19301922]] година.<ref>T. S. Eliot, ''Izabrane pesme''. Beograd: Rad, 1977. Beograd: Rad, 1964, стр. 41-43.</ref>
* „Смрт од вода“ - песна од поемата на [[Томас Стернс Елиот]] „[[Пуста земја]]“ од [[19301922]] година.<ref>T. S. Eliot, ''Izabrane pesme''. Beograd: Rad, 1977. Beograd: Rad, 1964, стр. 51.</ref>
* „На гробот на пријателот“ (''Na grobu prijatelja'') - песна на српскиот поет [[Миодраг Павловиќ]].<ref>Miodrag Pavlović, ''Izabrane pesme''. Beograd: Rad, 1979, стр. 41.</ref>
* „Гробница на убавината“ (''Гробница лепоте'') - песна на српскиот поет [[Владислав Петковиќ - Дис]].<ref>''Vladislav Petković Dis''. Beograd: Mlado pokolenje, 1971, стр. 22-25.</ref>