Разлика помеѓу преработките на „Жан Батист Перен“

Одземени 12 бајти ,  пред 4 години
Во 1895, Перен покажал дека катодните зраци биле со негативен електричен полнеж во природата. Тој го одредил Авогадовиот број (познат како [[Авогадров број|Авогадрова константа]]) со неколку методи. Тој ја објаснил [[соларна енергија|соларната енергија]] како последица на [[термонуклеарни реакции]] на [[водород]].
 
Откако [[Алберт Ајнштајн]] во 1905 го објавил неговото теориско објаснување за [[Брауново движење|Брауновото движење]] во законите на [[атом]]ите, Перен ја ,,направил’’ експерименталната работа за да го тестира и ги потврдил предвидувањата на Ајнштајн, со која што ја решил долговековната расправија за [[атомистика]]та на [[Џон Далтон]]. [[Карл Бенедикс]] тврдел дека Перен треба да ја освои [[Нобеловата награда за физика]]; Перен ја примил наградата во 1926. година за овој негов труд но и други работи поврзани со дисконтинуираната структура на материјата, која и става конечен крај на [[Историја на молекулата|долгата битка]] за прашањето на физичката реалност на молекулите.<ref>{{cite book |url= https://books.google.co.uk/books?id=UQ3_ZwdrUUwC&lpg=PA144&dq=Carl%20Benedicks&pg=PA144#v=onepage&q=Carl%20Benedicks&f=false |title= Nobel Laureates and Twentieth-Century Physics |pages= 114–116 |publisher= [[Cambridge University Press]] |isbn= 0521540089 |author= Mauro Dardo|year= 2004 |accessdate= 13 February 2014}}</ref>
 
Перен бил автор на многу книги и тези. Најзабележително дело од неговите публикува дела се: "Rayons cathodiques et rayons X" ; "Les Principes"; "Electrisation de contact"; "Réalité moléculaire"; "Matière et Lumière"; "Lumière et Reaction chimique".
Во 1919, Перен предложил дека [[Јадрена реакција|јадрените реакции]] можат да обезбедат енергија во ѕвездите. Тој сфатил дека масата на еден атом на хелиум е помала од масата на четири атоми на водород и дека [[еднаквост на масата и енергијата]]на Ајнштајн имплицира дека комбинацијата од 4 H → Тој ќе може да ослободи доволна количина на енергија за да направи ѕвездите да светат милијарда години. На [[Ханс Бете]] и [[Карл Фридрих вон Веизакер]]им останало да ги утврдат деталите на механизмот на [[Ѕвездена нуклеосинтеза|ѕвездената нуклеосинтеза]] во текот на 1930тите години.<ref>[https://web.archive.org/web/20131203024638/http://www.astronomyhouston.org/sites/default/files/guidestar/2012October.pdf Why the Stars Shine] D.Selle, Guidestar (Houston Astronomical Society), October 2012, p.6-8</ref>{{,}}<ref>[https://books.google.ca/books?id=qq8Luhs7rTUC&pg=PA545&lpg=PA545&dq=Jean+Perrin+thermonuclear&source=bl&ots=5_hqSaPxlt&sig=eTuW-TILO4-RIN4WKUBy1BwX73E&hl=en&sa=X&ei=SA1RUYKQOOTi4AOD1oDoCg&ved=0CCwQ6AEwADgK#v=onepage&q=Jean%20Perrin%20thermonuclear&f=false John North, ''Cosmos: An Illustrated History of Astronomy and Cosmology''] (University of Chicago Press, p.545)</ref>
 
Во 1927, тој го основал Институтот за биологија, физика и хемија заедно со хемичарот Андре Џоб и физичарот Андре Мајер. Основањето било овозможено од страна на [[Едмонд Џејмс де Ротшилд]].<ref name=Zeitoun1>{{cite web |url=http://www2.cnrs.fr/presse/journal/4468.htm |title=Le CNRS a 70 ans |last=Zeitoun |first=Charline |date=September 2009 |work=[[CNRS]] le journal |accessdate=February 23, 2012 }}</ref> Во 1937, Перен ја оформил [[Палата на откривањата|Палатата на откривањата]], [[научен музеј]] во [[Париз]].
 
Перен се смета за татко на Националниот центар за научни истражувања ([[Национален центар за научни истражувања]] (CNRS)). Петицијата на Перен ја потпишале повеќе од 80 научници, а помеѓу нив биле осум лауреати на Нобеловата награда, францускиот министер за образование го поставува Conseil Supérieur de la Recherche Scientifique (Францускиот национален истражувачкисоветa) во април 1933. во 1936, Перен, сега подсекретар за истражувањето, ја основал Service Central de la Recherche Scientifique (Француската централна агенција за научни истражувања).<ref name=Zeitoun1/> Двете институции биле споени под цадорот на CNRS на 19. октомври 1939.<ref name=Guthleben1>{{cite web |url=http://www.cnrs.fr/ComiHistoCNRS/spip.php?article2 |title=Un peu d’histoire... La création du CNRS |last=Guthleben |first=Denis |date=November 3, 2010 |work=Comité pour l’histoire du [[CNRS]] |accessdate=February 23, 2012 }}</ref>
 
Од неговите студенти се издвојува [[Пјер Виктор Аугер]]. Жан Перен бил татко на Jean [[Франсис Перен]] кој, исто така бил физичар.