Воздух: Разлика помеѓу преработките

Додадени 42 бајти ,  пред 8 години
embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information
[проверена преработка][проверена преработка]
(промени во стилот)
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
'''Воздухот''' е гасовита материја составена претежно од [[азот]] (78%), [[кислород]] (21%); останатиот 1% го сочинуваат материи како [[јаглероден диоксид]], [[водород]], [[хелиум]], [[водна пареа]] и други. Воздухот е неопходен за опстанок на животот на Земјата. Најважен елемент на воздухот за одржување на животот на Земјата е кислородот. Него го користат и растенијата и животните. Животните и човекот не можат да издржат без воздух повеќе од неколку минути. [[Растенија]]та, низ процесот [[фотосинтеза]], се најголеми производители на кислород. Водните [[алги]] и [[фитопланктон]]ите се исто така производители на кислород, но со помал интензитет. Уништувањето на шумите и [[загадување]]то на воздухот и водите се фактори кои ја зголемуваат опасноста од намалување на кислородот.
 
{{Нормативна контрола}}
[[Категорија:Хемија]]
[[Категорија:Биологија]]