Разлика помеѓу преработките на „Предлошка:Роден“

Одземени 2.395 бајти ,  пред 6 години
нема опис на уредувањето
}} {{#expr:{{{1|{{{year<noinclude>|1900</noinclude>}}}}}}}}<noinclude>
{{Documentation|Шаблон:Birth date and age/doc}}
</noinclude>
 
 
==Начин на употреба==
Шаблонот се употребува во биографски статии кога се наведува датумот кога личноста се родила. Можни се следниве влезни параметри:
: '''ден''' кога личноста е родена, нумеричка вредност од 1 до 31
: '''месец''' во која личноста се родила, назив на месецот напишан на македонски јазик со употреба на македонска кирилица при што почетната буква на месецот е мала: [[јануари]], [[февруари]], [[март]], [[април]], [[мај]], [[јуни]], [[јули]], [[август]], [[септември]], [[октомври]], [[ноември]] и [[декември]].
: '''година''' во која личноста се родила, пример [[1990]], [[238]], [[123 п.н.е.]]
 
==Примери за користење==
*<nowiki>{{Роден на|1|мај|1960}}</nowiki> ---> [[1 мај]] [[1960]]
::Скриени категории:
::::[[:Категорија:Родени на 1 мај 1960]]
::::[[:Категорија:Родени на 1 мај]]
::::[[:Категорија:Родени во мај 1960]]
::::[[:Категорија:Родени во мај]]
::::[[:Категорија:Родени во 1960 година]]
 
Можно е испуштање на некои параметри при што при повикување на шаблонот позицијата за соодветниот параметар останува празна
*<nowiki>{{Роден на||мај|1960}}</nowiki> ---> [[мај]] [[1960]]
::Скриени категории:
::::[[:Категорија:Родени во мај 1960]]
::::[[:Категорија:Родени во мај]]
::::[[:Категорија:Родени 1960 година]]
 
*<nowiki>{{Роден на|||1960}}</nowiki> ---> [[1960]]
::::[[:Категорија:Родени 1960 година]]
 
==Пренасочувачки шаблони==
Постојат пренасочувачки шаблони кон овој шаблон:
::{{tl|Шаблон:Роден на}}
::{{tl|Шаблон:Роденa на}}
::{{tl|Шаблон:Роденa}}
</noinclude>