Сасунско востание (1894): Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
| caption =
| date = 1894
| place = [[Sason]], [[Bitlis Vilayet]], [[Ottoman EmpireСасун]]
| result = Задушување на востанието<br>масакрирање на ерменскиот народ во империјата
| combatants_header =
 
Востанието му претходело на т.н. [[Ерменски масакар (1894-1896)]] од страна на султанот [[Абдул Хамид II]] кој го добил прекарот ''црвен султан''. Но западните сили протестирале на случувањата во [[Сасун]] барајќи султанот да ги исполни ветените реформи. [[Русија]] пак територијата на [[Ерменија]] ја сакала но без народот во неа, [[Велика Британија]] во тој момент била задоволна од контролирањето на [[Египет]] и [[Кипар]] и не сакала да влегува во конфликт со Османлиите. Во меѓувреме Високата Порта нашла нов сојузник во Европа, [[Германија]].
 
[[Категорија:Отоманска Ерменија]]
[[Категорија:Османлиска империја во 19 век]]
[[Категорија:Ерменски востанија]]
[[Категорија:конфликти во 1894 година]]