Разлика помеѓу преработките на „Одрински договор (1829)“

нема опис на уредувањето
|image = Treaty of Andrinople 1829.png
|image_width = 250px
|caption = Територијални промени според договорот<ref>H.E.Stier (dir.): Grosser Atlas zur Weltgeschichte, Westermann 1984, p.134, ISBN 3141009198.</ref>
|date_signed = [[14 септември]] [[1829]]
|location_signed = [[Едрене]], [[Османлиска Империја]]
|signatories = {{знамеземја|Ottoman Empire|1453}}<br />{{flagicon|Русија}} [[Руска Империја]]
}}
'''Договорот од Едрене''' бил склучен по крајот на [[Руско-турска војна (1828-1829)|Руско-турската војна (1828-1829)]] помеѓу [[Русија]] од страна на Алексеј Орлов и [[Отоманската Империја]] од Абдул Кадир Бег на [[14 септември]] [[1829]] година<ref name= Acton>{{cite book | title = The Cambridge Modern History | author = John Emerich Edward Dalberg Acton | publisher = Macmillan & Co| year = 1907 | page = 202 }}</ref>.
 
Според договорот:
 
* [[Грција]] добила независност, но била задолжена да плаќа данок на султанот (во [[1830]] година била ослободена од данок и прогласила независност)
* биле потврдени руските граници по текот на [[Дунав]] и [[Кавказ]]
* [[Србија]], [[Влашка]] и [[Молдавија]] добиле [[автономија]]
* бил даден рок на 18 месеци според кој христијаните во Османлиската импетија имале право да ги продадат своите имоти и да се преселат во Русија.