Разлика помеѓу преработките на „Критериум ди Дофине 2014“

нема опис на уредувањето
| distance = 1176
| unit = км
| time = 31ч 08' 08"
| speed = 23.70
| first = [[Ендру Талански]]
| first_nat = САД
| first_team = {{ct|GRS|2014}}
| first_color = yellow-bluebar
| second = [[Алберто Контадор]]
| second_nat = ШПА
| second_team = {{ct|SAX|2014}}
| third = [[Јурген ван ден Брук]]
| third_nat = БЕЛ
| third_team = {{ct|LTB|2014}}
| points = [[Крис Фрум]]
| points_nat = ВБР
| points_team = {{ct|SKY|2014}}
| points_color = green
| mountains = [[Алесандро де Марки (велосипедист)|Алесандро де Марки]]
| mountains_nat = ИТА
| mountains_team = {{ct|CAN|2014}}
| mountains_color = white dots on red
| youth = [[Вилко Келдерман]]
| youth_nat = ХОЛ
| youth_team = {{ct|BEL|2014}}
| youth_color = white
| team = {{ct|AST|2014}}
| previous = [[Критериум ду Дофине 2013|2013]]
| next = [[Критериум ду Дофине 2015|2015]]
}}
 
'''Критериум ду Дофине 2014''' — 66. издание на велосипедската [[етапна трка]] [[Критериум ду Дофине]], која ебила организирана од ''Amaury Sport Organisation''. Трката ебила составена од осум етапи, започнувајќи на 8 јуни во [[Лион]], а ќе завршизавршувајќи во [[Куршевел]]. Дофине е сметана како голема подготовка за претстојниот [[Тур де Франс 2014|Тур де Франс]] и голем број на фаворити за титулата на Тур ќе настапатнастапиле на Дофине.<ref>{{нмс|author=Даниел Бенсон|url=http://www.cyclingnews.com/races/criterium-du-dauphine-2014/preview|title=Критериум ду Дофине 2014: Преглед|publisher=Cyclingnews.com|accessdate=8 јуни 2014}}</ref> ПретставуваПретставувала шеснаесеттешеснаесетта трка во сезоната на [[Светска турнеја UCI 2014|Светската турнеја]].
 
Трката била освоена од Американецот [[Ендру Талански]] {{ct|GRS|2014}}, кој до победата стигнал на последната етапа на изненадување на многумина, пред фаворитот [[Алберто Контадор]] од {{ct|SAX|2014}}, кој заостанувал 27 секунди зад победникот. Како третопласиран бил [[Јурген ван ден Брук]] од {{ct|LTB|2014}}, кој доцнел дополнителни осум зад Контадор и 35 секунди зад Талански.{{нмс|title=Талански го победи Контадор!|url=http://www.telegraf.mk/sport/162995-talanski-go-pobedi-kontador|work=Телеграф|date=15 јуни 2014|accessdate=17 јуни 2014}}
 
== Екипи ==
|планинска етапа
|align=right| 14 јуни
|{{атлетзнаме|[[Ливе Вестра]]|ХОЛ}}
|
|-
!style="text-align:center"| 8
|среднопланинска етапа
|align=right| 15 јуни
|{{атлетзнаме|[[Микел Ниеве]]|ШПА}}
|
|}
 
 
;14 јуни 2014&nbsp;— [[Вил ла Гран]] до [[Финхот]], 160 км
 
{|
|'''Резултат од етапа 7'''
{| class="wikitable"
|-
!
!Возач
!Екипа
!Време
|-
| 1
| {{атлетзнаме|[[Ливе Вестра]]|ХОЛ}}
| {{ct|AST|2014}}
| align="right"| {{безпрелом|4ч 32' 51"}}
|-
| 2
| {{атлетзнаме|[[Јуриј Трофимов]]|РУС}}
| {{ct|KAT|2014}}
| align="right"| + 7"
|-
| 3
| {{атлетзнаме|[[Егор Силин]]|РУС}}
| {{ct|KAT|2014}}
| align="right"| + 16"
|-
| 4
| {{атлетзнаме|[[Алберто Контадор]]|ШПА}}
| {{ct|TST|2014}}
| align="right"| + 1' 33"
|-
| 5
| {{атлетзнаме|[[Ендру Талански]]|САД}}
| {{ct|GRS|2014}}
| align="right"| + 1' 51"
|-
| 6
| {{атлетзнаме|[[Рајдер Хесједал]]|КАН}}
| {{ct|GRS|2014}}
| align="right"| + 1' 53"
|-
| 7
| {{атлетзнаме|[[Крис Фрум]]|ВБР}} [[Податотека:Jersey yellow-bluebar.svg|20п]] [[Податотека:Jersey green.svg|20п]]
| {{ct|SKY|2014}}
| align="right"| + 1' 53"
|-
| 8
| {{атлетзнаме|[[Винченцо Нибали]]|ИТА}}
| {{ct|AST|2014}}
| align="right"| + 2' 11"
|-
| 9
| {{атлетзнаме|[[Ромен Барде]]|ФРА}}
| {{ct|ALM|2014}}
| align="right"| + 2' 16"
|-
| 10
| {{атлетзнаме|[[Себастјен Рајхенбах]]|ШВА}}
| {{ct|IAM|2014}}
| align="right"| + 2' 19"
|}
||
|'''Генерален пласман по етапа 7'''
{| class="wikitable"
|-
!
!Возач
!Екипа
!Време
|-
| 1
| {{атлетзнаме|[[Алберто Контадор]]|ШПА}} [[Податотека:Jersey yellow-bluebar.svg|20п]]
| {{ct|SAX|2014}}
| align="right"| {{безпрелом|27ч 46' 51"}}
|-
| 2
| {{атлетзнаме|[[Крис Фрум]]|ВБР}} [[Податотека:Jersey green.svg|20п]]
| {{ct|SKY|2014}}
| align="right"| + 8"
|-
| 3
| {{атлетзнаме|[[Ендру Талански]]|САД}}
| {{ct|GRM|2014}}
| align="right"| + 39"
|-
| 4
| {{атлетзнаме|[[Вилко Келдерман]]|ХОЛ}} [[Податотека:Jersey white.svg|20п]]
| {{ct|BEL|2014}}
| align="right"| + 59"
|-
| 5
| {{атлетзнаме|[[Јурген ван ден Брук]]|БЕЛ}}
| {{ct|LTB|2014}}
| align="right"| + 1' 14"
|-
| 6
| {{атлетзнаме|[[Винченцо Нибали]]|ИТА}}
| {{ct|AST|2014}}
| align="right"| + 1' 16"
|-
| 7
| {{атлетзнаме|[[Ромен Барде]]|ФРА}}
| {{ct|ALM|2014}}
| align="right"| + 2' 11"
|-
| 8
| {{атлетзнаме|[[Себастјен Рајхенбах]]|ШВА}}
| {{ct|IAM|2014}}
| align="right"| + 2' 14"
|-
| 9
| {{атлетзнаме|[[Јакоб Фуглсанг]]|ДАН}}
| {{ct|AST|2014}}
| align="right"| + 2' 50"
|-
| 10
| {{атлетзнаме|[[Адам Јејтс (велосипедист)|Адам Јејтс]]|ВБР}}
| {{ct|OGE|2014}}
| align="right"| + 2' 52"
|}
|}
 
=== Етапа 8 ===
 
;15 јуни 2014&nbsp;— [[Межев]] до [[Куршевел]], 131,5 км
 
{|
|'''Резултат од етапа 8'''
{| class="wikitable"
|-
!
!Возач
!Екипа
!Време
|-
| 1
| {{атлетзнаме|[[Микел Ниеве]]|ШПА}}
| {{ct|SKY|2014}}
| align="right"| {{безпрелом|3ч 20' 29"}}
|-
| 2
| {{атлетзнаме|[[Ромен Барде]]|ФРА}}
| {{ct|ALM|2014}}
| align="right"| + 3"
|-
| 3
| {{атлетзнаме|[[Адам Јејтс (велосипедист)|Адам Јејтс]]|ВБР}}
| {{ct|OGE|2014}}
| align="right"| + 5"
|-
| 4
| {{атлетзнаме|[[Ендру Талански]]|САД}}
| {{ct|GRS|2014}}
| align="right"| + 9"
|-
| 5
| {{атлетзнаме|[[Јурген ван ден Брук]]|БЕЛ}}
| {{ct|LTB|2014}}
| align="right"| + 9"
|-
| 6
| {{атлетзнаме|[[Тиџеј ван Гардерен]]|САД}}
| {{ct|BMC|2014}}
| align="right"| + 15"
|-
| 7
| {{атлетзнаме|[[Вилко Келдерман]]|ХОЛ}} [[Податотека:Jersey white.svg|20п]]
| {{ct|BEL|2014}}
| align="right"| + 32"
|-
| 8
| {{атлетзнаме|[[Џон Гадре]]|ФРА}}
| {{ct|MOV|2014}}
| align="right"| + 36"
|-
| 9
| {{атлетзнаме|[[Даниел Наваро]]|ШПА}}
| {{ct|COF|2014}}
| align="right"| + 41"
|-
| 10
| {{атлетзнаме|[[Алберто Контадор]]|ШПА}} [[Податотека:Jersey yellow-bluebar.svg|20п]]
| {{ct|SAX|2014}}
| align="right"| + 1' 15"
|}
||
|'''Генерален пласман по етапа 8'''
{| class="wikitable"
|-
!
!Возач
!Екипа
!Време
|-
| 1
| {{атлетзнаме|[[Ендру Талански]]|САД}} [[Податотека:Jersey yellow-bluebar.svg|20п]]
| {{ct|GRM|2014}}
| align="right"| {{безпрелом|31ч 08' 08"}}
|-
| 2
| {{атлетзнаме|[[Алберто Контадор]]|ШПА}}
| {{ct|SAX|2014}}
| align="right"| + 27"
|-
| 3
| {{атлетзнаме|[[Јурген ван ден Брук]]|БЕЛ}}
| {{ct|LTB|2014}}
| align="right"| + 35"
|-
| 4
| {{атлетзнаме|[[Вилко Келдерман]]|ХОЛ}} [[Податотека:Jersey white.svg|20п]]
| {{ct|BEL|2014}}
| align="right"| + 43"
|-
| 5
| {{атлетзнаме|[[Ромен Барде]]|ФРА}}
| {{ct|ALM|2014}}
| align="right"| + 1' 20"
|-
| 6
| {{атлетзнаме|[[Адам Јејтс (велосипедист)|Адам Јејтс]]|ВБР}}
| {{ct|OGE|2014}}
| align="right"| + 2' 05"
|-
| 7
| {{атлетзнаме|[[Винченцо Нибали]]|ИТА}}
| {{ct|AST|2014}}
| align="right"| + 2' 12"
|-
| 8
| {{атлетзнаме|[[Микел Ниеве]]|ШПА}}
| {{ct|SKY|2014}}
| align="right"| + 2' 59"
|-
| 9
| {{атлетзнаме|[[Даниел Наваро]]|ШПА}}
| {{ct|COF|2014}}
| align="right"| + 3' 04"
|-
| 10
| {{атлетзнаме|[[Јакоб Фуглсанг]]|ДАН}}
| {{ct|AST|2014}}
| align="right"| + 3' 17"
|}
|}
 
== Пласман ==
|style="background:yellow;" rowspan=6| [[Крус Фрум]]
|style="background:pink"| [[Винченцо Нибали]]
|style="background:lightgreen;" rowspan=58| [[Крис Фрум]]
|style="background:offwhite;"| [[Боб Јунгелс]]
|style="background:orange;"| {{ct|SKY|2014}}
| [[Крис Фрум]]
|style="background:pink" rowspan=3| [[Кевин Реза]]
|style="background:offwhite;" rowspan=57| [[Вилко Келдерман]]
|style="background:orange;" rowspan=5| {{ct|AST|2014}}
|-
| 5
| [[Симон Шпилак]]
|style="background:pink" rowspan=24| [[Алесандро де Марки (велосипедист)|Алесандро де Марки]]
|-
| 6
| [[Јан Бакелантс]]
| style="background:lightgreen;"| [[Јан Бакелантс]]
|-
| 7
| [[Ливе Вестра]]
|
|style="background:yellow;"| [[Алберто Контадор]]
|style="background:orange;"| {{ct|KAT|2014}}
|-
| 8
| [[Микел Ниеве]]
|
|style="background:yellow;"| [[Ендру Талански]]
|style="background:orange;"| {{ct|AST|2014}}
|-
!colspan=2| '''На крај'''
!style="background:gold;"| [[Ендру Талански]]
!style="background:#DD5F6D;"| [[Алесандро де Марки (велосипедист)|Алесандро де Марки]]
!style="background:#50C878;"| [[Крис Фрум]]
!style="background:offwhite;"| [[Вилко Келдерман]]
!style="background:#FF8C00;"| {{ct|AST|2014}}
|}
 
;Забелешки:
* На етапите 2, 3, 4 и 35, [[Алберто Контадор]], кој бил втор во бодовниот пласман, ја носел зелената маичка, бидејќи [[Крис Фрум]] (на првото место) ја носел жолтата маичка како предводник на генералниот пласман. На етапата 6, Контадор сè уште ја носел зелената маичка, иако паднал на третото место во бодовниот пласман. [[Вилко Келдерман]] се искачил како втор во бодовниот пласман по етапата 5, но веќе ја носел белата маичка како предводник во пласманот за млад возач на етапата 6.
* На етапата 7, [[Јан Бакелантс]], кој бил втор во бодовниот пласман, ја носел зелената маичка, бидејќи [[Крис Фрум]] (на првото место) ја носел жолтата маичка како предводник на генералниот пласман.
 
== Наводи ==