Разлика помеѓу преработките на „Црква „Св. Кузман и Дамјан“ - Говрлево“

Изменета е само една буква и тоа наместо: наместо буквата к, ставена е буквата б, во зборот: трекало, поправка на правопис
(Изменета е само една буква и тоа наместо: наместо буквата к, ставена е буквата б, во зборот: трекало, поправка на правопис)
{{mk}}{{Инфокутија за црква на Македонската Православна Црква
|име=Свети Кузман и Дамјан
|слика=Црква „Св. Кузман и Дамјан“ - Говрлево (1).JPG
}}
 
'''Свети Кузман и Дамјан''' е малечка црква во [[скопско]]то село [[Говрлево]]. Во неа се наоѓа извор со лековита вода. За настанокот на оваа црквичката изградена [[1936]] година се поврзува со една легенда, во која не некој човек му се сонило дека на местото каде што извира водата треба да се изгради црква, додека со водата луѓето трекалотребало да си ги лечат болестите. Една легенда вели дека уште во 6 век, Јустинијан Први тука го нашол лекот за својата болест<ref>{{цитирање вести|url=http://217.16.70.245/?pBroj=2150&stID=74489&pR=2|title=Говрлевци бараат одговорност за продажбата на светиот рид |publisher=Утрински Весник|language=македонски|accessdate=2010-05-11}}</ref>.
 
На неколку метри од црквичката се наоѓа уште една чешма. Лугето ја нарекуваат ''„вода за подмладување“'', оти како што се раскажува, благодарение на водите, овде лугето најчесто умираат од старост.
Анонимен корисник