Ал-Каеда: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с fixing dead links
с Бришење на "Abu_Ayyub_al-Masri_1.jpg", беше избришана од Заедничката ризница од страна на [[commons:User:Jameslwoodwar...
Ред 489:
Тимоти Л. Томас тврди дека во почетокот на евакуацијата од Авганистан, во атмосфера на зголемена меѓународна внимателност, Ал-Каеда и нејзините следбеници почнале да комуницираат преку [[интернет]] за да не бидат откриени. Како резултат, употребата на интернетот од страна на организацијата станала пософистицирана, опфаќајќи финансирање, регрутирање, вмрежување, мобилизација, публицитет како и ширење, собирање и споделување на информации<ref>Timothy Thomas, [http://www.carlisle.army.mil/usawc/Parameters/03spring/thomas.pdf "Al Qaeda and the Internet: The Danger of Cyberplanning"].</ref>.
 
 
[[Податотека:Abu Ayyub al-Masri 1.jpg|thumb|left|[[Абу Ајуб Ал Масри]]]]
 
Движењето на [[Абу Ајуб Ал Масри]] во [[Ирак]] редовно објавува кратки видеа славејќи ги активностите на џихадските бомбаши-самоубијци. Освен тоа, пред и после смртта на [[Абу Мусаб Ал Заркави]] (поранешниот лидер на Ал-Каеда во Ирак), чадор организацијата на која припаѓа Ал-Каеда во Иран, [[Совет на муџахедини|Советот на муџахедини]], е постојано присутена на интернет. Опсегот на мултимедијални содржини вклучува клипови за обука на герилци, форографии на жртви пред да бидат убиени, сведочења на бомбаши самоубијци и видеа кои покажуваат учество во џихад преку стилизирани слики на џамии и музички партитури. Вебсајт поврзан со Ал-Каеда објавил видео во кое е прикажано обезглавувањето на заробениот американски претприемач [[Ник Берг]] во Ирак. Други видеа и слики на кои се отсекувани глави , вклучувајќи ги и оние на [[Пол Џонсон]], [[Ким Сун Ил]] и [[Даниел Перл]], најпрво биле поставени на џихадски вебсајтови.
Преземено од „https://mk.wikipedia.org/wiki/Ал-Каеда