Разлика помеѓу преработките на „Комптонов ефект“

с
(Создадена страница со: Покрај фотоелектричниот ефект при кој гама квантот ја предава целата своја ен...)
 
=== Комптоново Расејување ===
 
Комптоновот расејување има важна улога во [[радиобиологија|радиобиологијата]], на тој начин што зеамно дејството на гама зраците и X-зраците со атомите во живите суштества наоѓа примена во [[радијациона терапија|радијационата терапија]].<ref>Кампхаузен KA, Лоренц Р.С [http://www.cancernetwork.com/cancer-management-11/chapter02/article/10165/1399960 ''Principles of Radiation Therapy''] Паздур Р, Вагман Л.Д, Кампхаузен KA, Хоскинс В.Џ (Eds) [http://www.cancernetwork.com/cancer-management-11/ ''Cancer Management: A Multidisciplinary Approach'']. 11 изд. 2008.</ref>
 
Комптоновото Расејување е важен метод во [[гама спектроскопија|гама спектроскопијата]] кои се забележани на т.н. [[Комптонов раб]], бидејќи некои од гама зраците можат да минат незабележани од постоечките детектори. [[Комптонова супресија]] се користи за забележување на заскитаните гама зраци со што се избегнува загадување на податоците од несаканите Комптонови расејувања.