Мрежно ниво: Разлика помеѓу преработките

Додадени 3.497 бајти ,  пред 9 години
нема опис на уредувањето
[непроверена преработка][непроверена преработка]
с (Бот менува: датотеки -> податотеки, линковите -> врските)
Нема опис на уредувањето
Седмиот слој од [[ОСИ моделот]] во [[компјутерска мрежа]], '''мрежен слој''' е '''слој 3'''. Мрежниот слој е одговорен за [[испраќање пакети]] вклучувајки [[рутирање]] помеѓу рутерите, со оглед на тоа дека [[слојот за податочна врска]] е одговорен за контролата на пристап, контрола на проток и проверка на грешка.
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
 
{{Внимание}}
Мрежниот слој обезбедува функционално и процедурално средство за пренесување на променлива должина на [[податоци]] редоследно од изворот до крајната дестинација преку една или повеќе мрежи, одржувајки го [[квалитетот на сервисните]] функции.
{{Викифицирање}}
 
Министерството за одбрана со проектот ARPANET барало врската меѓу изворот и одредиштето да се одржува и во случај ако некои компјутери меѓу нив бидат уништени. Исто така, архитектурата требало да овозможи пренос на податотеки но и пренос на говор во реално време.
Функциите на мрежниот слој вклучуваат:
Овие барања влијаеле на тоа да се избере мрежа со комутација на пакети базирана на меѓумрежен слој без воспоставување на директна врска. Задача на меѓумрежниот слој е пакетите кои компјутерите ги уфрлуваат во било која мрежа да ги упатуваат до одредиштето кое може да се наоѓа и на друга мрежа.
* Модел за поврзување: [[поврзување]] за комуникација
Пакетите на одредиштето може да стигнат во друг редослед од оној во кој се испратени, па задача на вишите слоеви е да го воспостави редоследот. Меѓумрежниот слој треба да решава проблеми на загушување на мрежата па неговата функција може да се спореди со онаа на мрежниот слој на OSI моделот.
: На пример, [[Интернет протокол|IP]] е поврзување, така што податоците може да патуваат од испраќачот до примачот, без примачот да мора да испрати потврда. Врска ориентирана на протоколи постои во други слоеви од ОСИ моделот.
На интернет нивото основен протокол е IP (Internet Protocol). Други протоколи се ICMP и IGMP. Internet Control Message Protocol (ICMP) се користи за тестирање на мрежата, обезбедува пораки за дијагностика и грешки. ICMP "echo" пораките се користат од PING апликацијата за проверка на оддалечените уреди. Internet Group Management Protocol (IGMP) се користи кај мултикаст испраќања на UDP пакети до повеќе компјутери.
* Host адресирање
Routing Information Protocol (RIP) работи со рутерите за откривање на патеките помеѓу мрежите. RIP избира патеки според бројот на хоповите.
:Секој host во мражата мора да има единствена адреса која одредува каде се наоѓа. Оваа адреса е доделена од хиерархиски систем. На пример, можете да бидете "Фред Марфи" за луѓето во вашата куќа, "Fred Murphy, 1 Main Street" to Dubliners, или "Fred Murphy, 1 Main Street, Dublin" to people in Ireland, или "Fred Murphy, 1 Main Street, Dublin, Ireland" луѓе насекаде во светот. На интернет, адресите се познати како [[IP адреси|Интернет Протокол(IP) адреси]].
Open Shortest Path First (OSPF) исто како RIP, овозможува на рутерите да ги изградат табелите за рутирање. OSPF избира рути според повеќе карактеристики на врските помеѓу мрежите како опсегот и доцнењето и е погоден за поголеми мрежи.
* Испраќање на пораки
Address Resolution Protocol (ARP) се користи за откривање на локалната (MAC) адреса на станицата на мрежата ако е позната нејзината IP адреса.
:Бидејки многу мрежи се поделени во подмрежи и за да се поврзат со други мрежи за комуникација во широк простор, мрежите користат специјални хостови, наречени порти или [[Router (computing)|рутери]], за да ги препратат пакетите помеѓу мрежите. Ова исто така е од интерес за мобилните апликации, каде што корисникот може да се движи од една до друга локација, и тоа мора да биде уредено и со пораките кои следат. Верзија 4 од [[Интернет Протокол]] ([[IPv4]]) не беше дизајнирана со оваа функција, иако мобилните екстензии постојат. [[IPv6]] има подобро дизајнирано решение.
{{Никулец}}
 
Во рамки на услугата која ја дели сематиката на ОСИ мрежната архитектура, мрежниот слој одговара на барањата за услуги од страна на [[транспортниот слој]] и барањата на услуги од [[слојот за податочна врска]].
 
==Протоколи==
* IPv4/IPv6, [[Internet Protocol]]
* DVMRP, [[DVMRP|Distance Vector Multicast Routing Protocol]]
* ICMP, [[Internet Control Message Protocol]]
* IGMP, [[IGMP|Internet Group Management Protocol]]
* PIM-SM, [[Protocol Independent Multicast|Protocol Independent Multicast Sparse Mode]]
* PIM-DM, [[Protocol Independent Multicast|Protocol Independent Multicast Dense Mode]]
* IPsec, [[IPsec|Internet Protocol Security]]
* IPX, [[IPX|Internetwork Packet Exchange]]
* RIP, [[Routing Information Protocol]]
* DDP, [[Datagram Delivery Protocol]]
* RSMLT [[Routed-SMLT]]
* ARP, [[Address Resolution Protocol]]
* [[Shortest Path Bridging]]
 
==Однос кон TCP/IP моделот==
[[TCP/IP моделот]] опишува протоколи кои се користат од Интернет.<ref>RFC 1122</ref> TCP/IP моделот има слој наречен [[Интернет слој]], кој се наоѓа над [[слојот за мрежен пристап]]. IВо многу други кониги и секундарни наводи, TCP/IP Интернет слојот се изедначува со ОСИ мрежниот слој. Меѓутоа, оваа споредба е погрешна, бидејки е дозволено карактеристики на двата модели (на пр. без разлика дали тие се насочени за поврзување или не) местото на овие слоеви е различно во двата модели. TCP/IP Интернет слојот е всушност само подмножество од функционалноста на мрежниот слој. Го опишува само еден вид на мрежна архитектура на Интернет.
 
Општи, непосредни или строги споредби меѓу овие два модели треба да се избегнуваат бидејки слоевите во TCP/IP не се главен критериум за дизајн и [[Internet Engineering Task Force]] (IETF) сметаат дека се "опасни".<ref>RFC 3439</ref>
 
==Видете понатаму==
* [[Datakit]]
* [[Router (computing)|Router]]
* [[DECnet]]
* [[AppleTalk]]
 
==Наводи==
{{Reflist}}
* {{cite book |first=Andrew S. |last=Tanenbaum |title=Computer networks |publisher=[[Prentice Hall]] |location=[[Upper Saddle River, New Jersey]] |year=2003 |pages= |isbn=0-13-066102-3}}
 
==Надворешни линкови==
* [http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.136.9497&rep=rep1&type=pdf OSI Reference Model—The ISO Model of Architecture for Open Systems Interconnection], Hubert Zimmermann, IEEE Transactions on Communications, vol. 28, no. 4, April 1980, pp. 425 – 432. (PDF-Datei; 776&nbsp;kB)
 
[[Category:OSI protocols]]
[[Category:Network layer protocols]]
 
[[de:OSI-Modell#Schicht 3 – Vermittlungsschicht]]
54

уредувања