Разлика помеѓу преработките на „Хепатит А“

Додадени 18 бајти ,  пред 8 години
Кај ова заболување разликуваме три стадиуми, а тие се:
*'''Предиктеричен'''
Често пати може да отсуствува, а обично трае 2 до 3 [[неделиСедмица|седмици]], има постепен или незабележителен тек. Општиот инфективен синдром се манифестира со катарални симптоми на горните дишни патишта, малаксаност, адинамија, субфебрилна температура и миалгии и со дигестивни симптоми: намален апетит, гадење, повраќање, диареа и болки во епигастриум, кои се посебно изразени под десниот ребрен лак. Уште во овој стадиум мочката станува потемна, столицата посветла и се јавува жолтило (иктерус) на склерите на очите и слузниците, а таложењето и создавањето на имунолошките комплеки предизвикува артралгии, пруритус, оток на зглобовите и макулопапулозен исип по
кожата.
*'''Иктеричен'''
*'''Рековалесценција'''
Кај ова заболување рековалесценцијата трае 2-3 месеци. Во него симптомите се минимално изразени и најчесто болните се чувствуваат добро: се губи иктерусот од кожата и слузниците, се подобрува апетитот, диурезата се нормализира, мочката станува светла, столицата обоена, хепатомегалијата, финкционалните и биохемиските тестови се во регресија, иако уште извесно време покажуваат дискинетична функција на хепарот.
 
===Клинички облици===
Има повеќе клинички облици кои се делат на: акутни, субакутни и хронични:
182

уредувања