Разлика помеѓу преработките на „Шведски јазик“

Одземен 51 бајт ,  пред 7 години
нема опис на уредувањето
|mapcaption=Главна територија каде се зборува шведскиот.
|notice=IPA}}
 
{{Јазик-пример
|име= Шведски јазик
|писмо= [[шведска азбука|латиница]]
|пример= Прв член од „Декларацијата за човекови права“
|текст= Alla människor äro födda fria och lika i värde och rättigheter. De äro utrustade med förnuft och samvete och böra handla gentemot varandra i en anda av broderskap.
|превод=Ситe чoвeчки суштeствa сe рaѓaaт слoбoдни и eднaкви пo дoстoинствo и прaвa. Tиe сe oбдaрeни сo рaзум и сoвeст и трeбa дa сe oднeсувaaт eдeн кoн друг вo дуxoт нa oпштo чoвeчкaтa припaднoст.
}}
 
'''Шведскиот''' (svenska) е [[Северногермански јазици|северногермански јазик]], од јазичното семејство на [[индоевропски јазици]], кој се зборува од околу 10 милиони луѓе,<ref name=speakers>{{cite web | title = Ethnologue report for Swedish | url = http://www.ethnologue.com/show_language.asp?code=swe | accessdate = 2009-02-09}} gives the number of 8,789,835, but is based on data from 1986. Sweden has currently a population of 9.5 million (2012 census), and there are about 290,000 native speakers of Swedish in Finland {{cite web | title = Statistics Finland – Population Structure | url = http://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_vaesto_en.html | accessdate = 2009-02-09}}, based on data from 2007), leading to an estimate of about 9 to 10 million.</ref> воглавно во [[Шведска]] и [[Финска]]. Јазикот е сроден и многу сличен со [[норвешки]]от и [[дански]]от. Шведскиот моментално е најголемиот северногермански јазик по број на говорници.
 
== Фонологија ==
Шведските дијалекти имаат 17 или 18 самогласки, 9 долги и 9 кратки. Покрај нив, во јазикот има и 18 согласки. Јазикот има два тона, што му ја дава карактеристичната звучност на јазикот.
 
[[File:Swedish monophthongs chart.svg|thumb|левоright|Самогласките во шведскиот јазик. Од {{Harvcoltxt|Engstrand|1999|p=140}}.]]
 
;Самогласки
[[File:Swedish monophthongs chart.svg|thumb|лево|Самогласките во шведскиот јазик. Од {{Harvcoltxt|Engstrand|1999|p=140}}.]]
{{Clear}}
;Согласки
{| class="wikitable"
|
 
==Примери==
{{Јазик-пример
|име= Шведски јазик
|писмо= [[шведска азбука|латиница]]
|пример= Прв член од „Декларацијата за човекови права“
|текст= Alla människor äro födda fria och lika i värde och rättigheter. De äro utrustade med förnuft och samvete och böra handla gentemot varandra i en anda av broderskap.
|превод=Ситe чoвeчки суштeствa сe рaѓaaт слoбoдни и eднaкви пo дoстoинствo и прaвa. Tиe сe oбдaрeни сo рaзум и сoвeст и трeбa дa сe oднeсувaaт eдeн кoн друг вo дуxoт нa oпштo чoвeчкaтa припaднoст.
}}
 
;[[Оче наш]] на шведски
<poem>