Непер: Разлика помеѓу преработките

Одземен 31 бајт ,  пред 9 години
с (r2.7.2+) (Робот: Менува de:Neper (Hilfsmaßeinheit))
каде <math>x_1</math> и <math>x_2</math> се бараните вредности, а ''ln'' е природниот логаритам.
 
Неперот се дефинира со сооднос на величини во поле (на пр. [[напон]]отнапонот или [[амплитуда]]таамплитудата на [[електрична струја|струјата]]струјаструјата кај [[електрично коло|електричните кола]] или [[звучен притисок|притисокот]] во [[акустика]]та), додека децибелот е дефиниран со сооднос на [[моќ (физика)| моќ]]. Моќниот сооднос од 10log( сооднос) dB е еднаков на сооднос на величини во поле од 20log( сооднос) dB, бидејќи моќта е сразмерна на квадратот ([[Џулови закони]]) на амплитудата. Затоа неперот и децибелот го имаат следниов меѓусебен однос:
 
:<math>
Анонимен корисник