Николај Хајтов: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Николај Хајтов е познат бугарски писател, автор на повеќе книги раскази, патописи,есеи, репортажи, театарски дела за возрасни и за деца, на монографии за села и градови, сценарија за филм, радио и телевизија.
 
автор на повеќе книги раскази, патописи,есеи,
Роден е во 1919 година во село Јаворово, Пловдивска околија. По професија е шумарски инженер. Главни мотиви му е планината, шумата и животот на родопските села и помаците (потурчените Бугари), како и проблемите на семејството, и во градовите и во селото,традицијата, општествените текови... Посебен белег на неговата проза се ноншалантниот тон на кажување, проткаен со динамика, со духовитост и релјефност на ликовите.
репортажи, театарски дела за возрасни и за
деца, на монографии за села и градови,
сценарија за филм, радио и телевизија.
Роден е во 1919 година во село Јаворово,
Пловдивска околија. По професија е шумарски
инженер. Главни мотиви му е планината,
шумата и животот на родопските села и
помаците (потурчените Бугари), како и
проблемите на семејството, и во градовите
и во селото,традицијата, општествените текови...
Посебен белег на неговата проза се
ноншалантниот тон на кажување, проткаен
со динамика, со духовитост и релјефност на
ликовите.