Разлика помеѓу преработките на „Книжевност“

Додадени 10 бајти ,  пред 8 години
с
Отстрането уредувањето на 89.205.7.224 (разговор), вратено на последната верзија на TjBot
с (Отстрането уредувањето на 89.205.7.224 (разговор), вратено на последната верзија на TjBot)
{{Литература}}
'''Литература''' ({{lang-la|lit(t)era}} — зборбуква) или '''книжевност''' ([[Прасловенски јазик|прасловенски]]: ''kъniga'' — книга), е уметност на пишани дела. Иако двата поими се синонимни, ''книжевност'' го опфаќа уметничкиот дел од творештвото, додека поимот ''литература'' се користи за означување на каков било вид пишано творештво. Како заеднички поим се однесува на било која пишана форма, како и на целото книжевно дело во постоење, како во светски рамки, така и во рамките на една издвоена култура.
 
== Поим ==
Поимот ''литературата'' доаѓа од латинскиот збор ''littera'', со значење ''зборбуква'' или буквално „уметност„познанство насо зборот“буквите“. Во македонскиот јазик покрај ''литература'' се користи и поимот ''книжевност'', изведен од зборот ''книга'', кој пак е изведен од прасловенскиот збор ''kъniga''. Двата поими се синонимни, иако под книжевност се подразбира само уметничките дела, додека под литература сите пишани дела во целина, како научни, административни или практични текстови.
 
Во [[антика]]та и подоцнежното време, денешното значење на терминот ''[[поезија]]'' тогаш го носел значењето ''литература'', бидејќи уметноста да се твори, односно пишува во стихови се сметала за литература. [[Проза|Прозата]], од друга страна дури подоцна почнала да се оформува како посебна уметност, за да сега и прозата и поезијата претставуваат само начин на кој се пишува, односно твори или создава едно книжевно дело.