Разлика помеѓу преработките на „Распад на Советскиот Сојуз“

 
На 6 мај, 1987 година, Памјат спровела нерегистрирани и на тој начин незаконски демонстрации во центарот на Москва барајќи крај на изградбата на спомен проектот во Поклонаја. Тоа резултирало во дво-часовна средба со [[Борис Елцин]], во тоа време прв секретар на Москва од Комунистичката партија на Советскиот Сојуз и најблизок соработник на Михаел Горбачов<ref>{{cite news|url=http://www.nytimes.com/1987/05/24/world/russian-nationalists-test-gorbachev.html?scp=51&sq=soviet+demonstration&st=nyt |title=Russian Nationalists Test Gorbachev – New York Times|work=The New York Times|date=May 24, 1987| accessdate=June 23, 2011|first=Felicity|last=Barringer}}</ref>. На 25 јули 1987 група од 300 [[Кримски Татари]], се повикувале на правото да се вратат на Кримската татковина, од кои тие биле депортирани во 1944 година<ref>{{cite news|url=http://www.nytimes.com/1987/07/26/world/tartars-stage-noisy-protest-in-moscow.html?scp=71&sq=soviet+demonstration&st=nyt |title=Tartars Stage Noisy Protest in Moscow – New York Times |work=The New York Times |date=July 26, 1987 |accessdate=June 23, 2011 |first=Felicity |last=Barringer}}</ref>.
 
Најразлични демонстрации се случиле и во Балтичките земји, каде демонстрантите се погласно барале независност на нивните држави од Советскиот Сојуз.
 
== Наводи ==