Разлика помеѓу преработките на „Распад на Советскиот Сојуз“

 
== 1986==
 
Во текот на летото 1986 година, во Латвија било основана организацијата Хелсинки-86, односно организација за човекови права. Оваа организација била првата антикомунистичка група како и првата отворена група која се противела на советскиот режим во Советскиот Сојуз. Подоцна оваа организација претставувала пример за другите движења кои се појавиле во другите земји од земјата<ref>{{cite web|url=http://www.osaarchivum.org/files/holdings/300/8/3/text/120-1-68.shtml |title=Independent Movements in Eastern Europe |publisher=Osaarchivum.org |accessdate=June 23, 2011}}</ref>.
 
Во Рига, Латвија, на 26 декември 1986 година, во раните утрински часови, околу 300 млади работници се собрале пред [[Ришка катедрала|Ришката катедрала]] и марширале по улицата Ленин извикувајќи "Надвор од Советска Русија! Слободна Латвија!" Безбедносните сили се судриле со демонстрантите, како и неколку полициски возила биле превртени<ref name="ethnopolitics1"/>.
 
== Наводи ==