Разлика помеѓу преработките на „Принципат“

Одземени 242 бајти ,  пред 8 години
с
нема опис на уредувањето
(дополнување)
с
 
Народните собранија продолжиле да се состануваат во времето на Август. На комисиите биле донесувани закони по предолзите на самиот Август (leges Iuliae) или на другите магистрати. Исто така на комисиите биле бирани самите магистрати. Но тие избори не биле слободни: било гласано само за кандидатите на Август по така наречената ius commendatious - право на препорака. На тој начин комисиите за време на Октавијан биле послушно орудије во рацете на принцепсот. Тие го изгубиле своето политичко значење. Набрзо по смртта на Август, 14 година од н.е. изборните комисии во потполност престанале со работата. Законодваните комисии биле свикувани и подоцна, но тие биле само формални и немале никакво значење.
 
== Наводи ==
{{reflist}}
 
== Литература ==
{{reflist}}
Ковалёв С.И,(1948), „История Рима“, Ленинград.
 
Машкин А.Н,(1956), „История древнего Рима“, Москва.
 
Lisičar P.,(1971), „Grci i Rimljani“, Zagreb
 
[[Категорија:Староримски титули]]