Разлика помеѓу преработките на „Јазично семејство“

нема опис на уредувањето
'''Јазично семејство''' е термин кој се користи во [[лингвистика]]та да се означи група јазици кои се [[генетика|генетски]] поврзани и потекнуваат од еден заеднички [[прото-јазик]]. Името потекнува од моделот-дрвомодело на„јазично стебло“ од [[историска лингвистика|историската лингвистика]], каде се прави [[метафора]] меѓу сродноста на јазиците и сродноста на [[луѓе]]то.
 
Според податоците на [[Ethnologue]] од 2009 година, во светот има 6.909 живи јазици.<ref>[http://www.ethnologue.com/ "Ethnologue: Languages of the World, Sixteenth edition"], accessed 08 June 2010, ISBN 978-1-55671-216-6</ref> Еден јазик се определува за „жив“ ако истиот се користи како основно средство за комуникација од одредена група на луѓе. Точниот број на живите јазици во светот варира од 5.000 до 10.000, во зависност од тоа што се подразбира под дефиницијата „јазик“ и како да се класифицираат дијалектите. Покрај живите јазици, постојат голем број на мртви и исчезнати јазици.