Шпионски програм: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Ред 11:
Почнувајќи од 2006 година, спајвер, стана една од помоќните закани за безбедноста на компјутерски системи со Microsoft Windows [[оперативен систем]]. Компјутери на кои [[Internet Explorer|Интернет Експлорер]] (ИЕ) е примарен [[веб прелистувач | прелистувач]] се особено ранливи на таквите напади не само бидејќи ИЕ најшироко се користи,<ref name="pcworld-ie">Spanbauer, Scott. "[http://www.pcworld.com/article/id,117550-page,1/article.html Is It Time to Ditch IE?]". ''Pcworld.com''. September 1, 2004</ref> туку затоа што има тесна интеграција со Windows и му овозможува пристап на шпионскиот софтвер до клучните делови на оперативниот систем.<ref name="pcworld-ie"/><ref>Keizer, Gregg. "[http://www.techweb.com/wire/software/170100394 Analyzing IE At 10: Integration With OS Smart Or Not?]{{Dead link|date=April 2010}}". ''TechWeb Technology News''. August 25, 2005.</ref>
 
Пред [[Internet Explorer|Internet Explorer 6]] SP2 да биде објавен како дел од [[Windows XP]] XP Service Pack 2, пребарувачот автоматски ја прикажувал инсталацијата на прозорец за секоја [[ActiveX]] компонента која веб-сајт сакал да ја инсталира. Комбинирано со наивноста на корисникот во врска со [[злонамерен програм]] и претпоставката на [[Internet Explorer]] дека сите ActiveX компоненти се бенигни, предводени делумно со масовното ширење на шпионски софтвер. Многу компоненти на шпионски софтвер, исто така ќе го користат и во Javascript, Internet Explorer и Windows да се инсталира без корисникот да знае или да даде дозвола.
 
[[Windows]] регистерот содржи повеќе секции, каде промена на клучните вредности му овозможува на софтверот да се изврши автоматски кога оперативниот систем се бутира. Шпионскиот софтвер може да го искористи овој дизајн за да избегне обиди за отстранување. Шпионскиот софтвер обично се води од секоја локација во [[Windows Registry | регистар]] која овозможува извршување. Откако ќе започне со работа, шпионскиот софтвер периодично ќе проверува дали некој од овие линкови се избришани. Ако е така, автоматски ќе ги врати. Ова осигурува дека шпионскиот софтвер ќе се изврши кога оперативниот систем се стартува, дури и ако некои (или повеќето) од линковите од регистерот се избришани.