Разлика помеѓу преработките на „Киевско речно пристаниште“

нема опис на уредувањето
(нс)
 
'''Киевското речно пристаниште''' (украински: Київський річковий вокзал) е главното пристаниште во престолнината на [[Украина]] [[Киев]], кое се наоѓа на десниот брег од реката [[Днепар]], во историскиот дел од градот.
 
Оваа станица била изградена во периодот од 1957 до 1961 година, и е лоцирана на [[Поштов плоштад (Киев)|Поштовиот плоштад]]. За главни архитекти биле избрани Вадим Хопкало, Вадим Ладни и Григориј Слуцки.
 
Самата зграда има четири спратови. На првите два се наоѓаат администрацијата, шалтерите, гардеробите а во останатите два ресторани, пошта и кафебарр.