Разлика помеѓу преработките на „Земјоделство на Инките“

== Наводнување ==
Знаењето за водни канали, било од голема корист за наводнување на културите, особени на пченката. Перуанскиот брег е познат по големите пустински предели во кои течат реки со извор во Андите. Реките помогнале за развивање на земјоделството во Империјата. Земјоделците од крајбрежјето биле речиси најсовршени од целата Империја бидејќи имале најсовремени методи за наводнување, особено тоа е карактеристично за културите Моче и Чиму. Во Куско, двете реки преку канали биле пренасочени да течат низ градот и така биле изградени мостови. Како добар пример за тоа како се користела водата во планинските предели се каналите во Кахамарка. Водата и каналите имало огромно значење за народот и тие се присутни и во митологијата.
<center>
<gallery>
File:Complejo Arqueológico Cumbemayo Acueducto.jpg|Детал од канал за наводнување во Кахамарка.
File: Cumbemayo Archaeological site - aqueduct.jpg|Аквадукт во Кахамарка.
</gallery>
</center>
 
== Наводи ==