Разлика помеѓу преработките на „Диселдорф“

Додадени 1.035 бајти ,  пред 9 години
нема опис на уредувањето
[[File:ISS Dome Düsseldorf Straßensicht.jpg|thumb|right|The [[ИСС-Доме]], стадион за [[хокеј на мраз]] отворен во 2006]]
[[File:LTU-Arena Düsseldorf.jpg|thumb|right|[[Есприт арена]] (поранешно ЛТУ)]]
[[Фудбал|Фудбалскиот]] тим [[Фортуна Диселдорф]], германскиот шампион од 1933, германски победник на Купот на победниците од 1979, 1980 и финалист во Европскиот куп на победниците на куповите во 1979, се натпреварува во втората германска лига ([[2. германска фудбалска Бундеслига]]). Нивниот нов стадион, [[Есприт арена|Есприт арената]], отворена во јануари 2005 и има капацитет од 54.500. Диселдорф е еден од деветте градови на [[Светско првенство во 1974|Светското првенство во 1974]], а Рохусклуб Диселдорф е домаќин на светскиот тениски куп од 1978 година.
[[Association football|football]] team [[Fortuna Düsseldorf]], the German Champions of 1933, German Cup Winners of 1979, 1980 and European Cup Winners Cup finalists of 1979 competes in the second German league ([[2. Fußball-Bundesliga|2. Bundesliga]]). Their new stadium, the [[Esprit Arena|Esprit arena]], opened in January 2005 and has a capacity of 54,500. Düsseldorf is one of nine [[1974 FIFA World Cup]] cities and the Rochusclub Düsseldorf has hosted the tennis world team cup since 1978.
 
Други спортови во Диселдорф се [[хокеј на мраз]] ([[ДЕГ Метро Старс]], порано ДЕФ - Диселдорфер Ајслауф Гемајншафт, кој игра во новиот [[ИСС-Доме]]) и [[американски фудбал]]. [[Диселдорф Пантер]] се најуспешиот тим во Германија со шест домашни шампионски трофеи и Јуробол 1995. Во прилог на јуниор-програмата, тој е најуспешниот млада фудбалска програма во Германија со тринаесет домашни шампионски титули. [[Рајн Фајр|Рајн Фајр Диселдорф]] беше воспоставен тим во [[НФЛ Европа]] и победи на Ворлд бол двапати во 1998 и во 2000. Диселдорф има успешна [[рагби унија]] (Диселдорф Драгонс), кои играат во регионалнаталига и постојано завршува на првите три места. [[Пинг-понг|Пинг-понгот]] е исто така игран (Борусија Диселдорф - најуспешниот тим во Германија со Тимо Бол), како и [[ракомет]] (ХСГ Диселдорф), [[кошарка]] (Диселдорф Џајантс), [[бејзбол]] (Диселдорф Сенаторс) и [[Танц|танцот]] (Рот-Вајс Диселдорф).
Other sports in Düsseldorf are [[ice hockey]] (the [[DEG Metro Stars]], former DEG - Düsseldorfer Eislauf Gemeinschaft, which play in the new [[ISS-Dome]]) and [[American football]]. The [[Düsseldorf Panther]] are the most successful team in Germany with six national champion trophies and the Eurobowl 1995. In addition the Junior-Programm is the most successful youth-football program in Germany with thirteen national championship titles. [[Rhein Fire|Rhine Fire Düsseldorf]] was an established team of the [[NFL Europa|NFL Europe]] and won the [[World Bowl]] two times in 1998 and 2000. Düsseldorf has a successful [[rugby union]] team (Düsseldorf Dragons), who play in the regional NRW league and consistently finish with a top 3 position.
[[Table tennis]] is also played (Borussia Düsseldorf - the most successful team in Germany with Timo Boll), as are [[team handball|handball]] (HSG Düsseldorf), [[basketball]] (Düsseldorf Giants), [[baseball]] (Düsseldorf Senators) and [[dance|dancing]] (Rot-Weiß Düsseldorf).
 
== Образование ==
 
 
 
== Познати згради ==