Евангелие според Јован: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
'''Евангелието според Јован''' е четвртата книга од [[Нов Завет|Новиот Завет]]. Оваа евангелие било напишано во околу [[100]] година, и според мислењето, истото е дело на [[апостол Јован]], еден од првите ученици на [[Исус]].
 
Според времето во кое е пишувано, овааова [[евангелие]] било последно и во суштина се разликува од останатите три. Додека евангелијата според Марко, Матеј и Лука се сметаат како синоптички, оваа евангелие историските случувања се помешани со богословни излагања. Исто така, претходните три евангелија главно се задруваат на мисионерската дејност на Исус во [[Галилеја]], додека ова евангелие содржи о од неговите мисии во [[Јудеја]]. Главен акцент се става во духовната страна на Исус.
 
Една третина од содржината на евангелието се однесува на последните часови на Исус, поточно последните 44 часа. Ова евангелие содржи и четири чуда кои ги сторил Исус, а кои не се споменуваат во останатите три.
 
Евангелието било напишано во [[Ефес]] на [[грчки јазик]].